Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 16. apríla 2020

MÓRA, FERENC - ZLATÁ RAKVA

MÓRA, FERENC

ZLATÁ RAKVA

Tranoscius, Liptovský sv. Mikuláš, 1947
edícia Tvorba Tranoscius (41)
preklad Pavel Halaša
obálka Ján Čechov
2. vydanie, 4.200 výtlačkov

beletria, román, história, literatúra maďarská, podpis prekladateľa,
436 s., slovenčina
hmotnosť: 560 g

mäkká väzba
stav: dobrý, oddelené dosky

NEPREDAJNÉ

*mikpa* in *H-6-2*

Mórov román „Zlatá rakva“ podáva nám majstrovsky kreslený obraz rozhrania III. a IV. storočia, keď rímskopohanská doba dobojúvala svoj smrteľný zápas s kresťanstvom, vtedy ešte len 250-ročným. Zavedie nás do Nikomédie, do antického Ríma a tichého Splitu, oboznámi nás so správou veľkej ríše, so sociálnymi protivami bohatej a proletárskej vrstvy a so zbožným životom kresťanov takej fanatickosti, že sami hromadne vyhľadávajú martýrium. Ústrednou postavou v ňom je ani nie tak cisár Dioklecián ako skôr jeho tajne vychovaný syn, ktorého otec na veštbu bohov musí skrývať do 20. roku jeho života. Ak sa mu to podarí, syn dosiahne trón rímskej veľríše. Ale syn tragicky zahynie. Hlási sa za kresťana, aby svojou obeťou zachránil zdravie milej, nevediac, že je cárovičom. Otcov protikresťanský dekrét zničí ho vtedy, keď iným dekrétom je povýšený za rytiera. Otec do zlatej rakvi uloží syna a s ním všetku svoju nádej a opustený zahynie vo svojom tragickom smútku, keď Konštantínovci pomocou kresťanov pomaly preberali vplyv a vládu. Román prekypuje romantikou, poéziou a krásou.