Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 9. apríla 2020

ŽILKA, TIBOR - POETICKÝ SLOVNÍK

ŽILKA, TIBOR

POETICKÝ SLOVNÍK

Tatran, Bratislava, 1987
edícia Čítanie študujúcej mládeže (188)
prebal Ľubomír Longauer
2. doplnené vydanie, 10.000 výtlačkov
061-033-87

literárna teória
440 s., slovenčina
hmotnosť: 365 g

tvrdá väzba s prebalom, malý formát
stav: veľmi dobrý

4,00 € PREDANÉ

*bruri* in *kat-LITT*

Poetický slovník Tibora Žilku sa vyhraňuje v rámci slovníkovej literárnej tvorby sústredeným záujmom o systémový zreteľ jednotlivých literárnych javov, čím nadobúda nielen novátorskú, ale aj špecifikovanú podobu. Autor nepostupuje tradičným spôsobom abecedného zoraďovania literárnych termínov a ich opisného výkladu, t. j. nevysvetľuje poetologické javy izolovane, ale systémovo, na základe vzťahov a súvislostí. Pri výbere príkladov pritom kladie osobitný dôraz na súčasnú literatúru a jej významných predstaviteľov, čo mu umožňuje dosiahnuť, aby v slovníku obsiahnuté literárne javy mali živý a dynamický ráz. Keďže slovník je určený mladému čitateľovi, takýto postup má mimoriadny význam, lebo pomáha príjemcovi spoznávať nielen súčasnú literatúru, ale aj nové smery a tendencie jej vývinu. Žilka objavným a inštrukčným spôsobom vysvetľuje relácie medzi literárnymi pojmami, ale niektoré jeho výklady siahajú až za literárny proces, ba aj za literárne dianie.

Systémový zreteľ totiž podnietil autora všímať si poetologické javy aj z hľadiska širších súvislostí, vo vzťahu literárneho systému k jeho podsystémom (detská literatúra, populárna literatúra, literatúra faktu atď. ) k vecnej literatúre, ale aj k susedným umeleckým druhom — k filmu, televízii a rozhlasu. Takýto prístup k spracovaniu literárnych pojmov je v našich, ale aj v zahraničných súvislostiach vlastne objavný, zodpovedá však reálnemu stavu umenia a jeho rozmanitým vzťahom. Slovník sa pritom dá ľahko a jednoducho používať, lebo heslá autor formuluje zrozumiteľne, bez zbytočnej pojmovej záťaže. Súvisí to aj s autorovou celkovou vedeckou orientáciou a jeho pedagogickými skúsenosťami. Žilka doteraz vydal tri samostatné knihy, jeho vedecké práce a recenzie vychádzajú u nás i v zahraničí. Niektoré jeho štúdie a príspevky uverejnili v ZSSR, Juhoslávii, MĽR, Poľsku, NDR, NSR a Taliansku. Keďže autor už vyše 20 rokov pôsobí aj ako pedagóg, v slovníku sa odráža vzácna symbióza vedeckých a pedagogických kritérií, čo v prácach tohto zamerania nebýva samozrejmosťou.