Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 11. apríla 2020

LIŠKA, ANTONÍN - AKO SA PLAŠÍ SMRŤ

LIŠKA, ANTONÍN

AKO SA PLAŠÍ SMRŤ
(Jak se plaší smrt)

Pravda, Bratislava, 1987
edícia Členská knižnica Pravda
preklad Zemka Jaurová
doslov Zdeněk Šmoldas
prebal Otokar Bachorík
1. vydanie, 18.000 výtlačkov
75-088-87

II. svetová vojna, literatúra česká, román, beletria,
384 s., slovenčina
hmotnosť: 430 g

tvrdá väzba s prebalom
stav: zachovalý, prebal poškodený, pečiatky v knihe

0,50 € DAROVANÉ

*mikpa* in *kat-BELS*

Bor, Drha, Babáček... vymyslené mená pre skutočných hrdinov, ktorí ako príslušníci československého zahraničného letectva bojovali cez druhú svetovú vojnu v Anglicku. Autor tejto knihy je jedným z nich.

Antonín Liška bol po ťažkom zranení pripútaný niekoľko mesiacov na lôžko a v tom čase si robil zápisky o rôznych udalostiach v jeho peruti. Zaznamenával si príbehy kamarátov i vlastné spomienky na kruté chvíle, keď musel emigrovať z okupovaného Československa, na obdobie pobytu v Poľsku, potom vo Francúzsku a nakoniec v Anglicku. Na ich základe vznikla táto románová mozaika dramatických príbehov plných napätia a bojovej dravosti, priateľstva, lásky a obetavosti, príbehov skutočných, nevykonštruovaných.

Hovoria o mladých mužoch, stíhacích letcoch, ktorí sa vo dne i v noci vrhajú do vzdušných súbojov s nepriateľom, hoci vedia, že o ich živote môže rozhodnúť zlomok sekundy, krátke zaváhanie alebo jednoducho osudná smola. Každý z nich si to uvedomuje, no zároveň pevne verí, že práve jemu sa podarí uniknúť smrti, tej čiernej dáme, ktorá sa s ním tak často hrá na slepú babu.

Keď po boji pilot pristane na materskom letisku, zaleje ho pocit nesmiernej úľavy a šťastia, že sa opäť vrátil, že má opäť pred sebou jeden vzácny deň života. Lenže ten deň nie je darovaný, je ťažko vybojovaný. Preto si vojenský letec tak váži každú voľnú chvíľku, preto v čase medzi operačnými letmi užíva život plnými dúškami, preto si spieva, miluje, smeje sa. Pri poháriku whisky v Červenom srdci, alebo v náručí dievčiny sa snaží odplašiť strach zo zajtrajška, strach zo smrti...