Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 7. apríla 2016

ČEBIŠ, FRANTIŠEK RUDOLF - UMĚNÍ KOŠTÉRSKÉ

ČEBIŠ, FRANTIŠEK RUDOLF

UMĚNÍ KOŠTÉRSKÉ

Státní nakladatelství technické literatury, Praha, 1957
prebal Jaroslav Šváb
ilustrácie Arnošt Karásek
1. vydanie, 10.300 výtlačkov

výživa
120 s., 21 čb obr., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: prebal ošúchaný, kniha v dobrom stave

DAROVANÉ (krpe)

Fr. R. Čebiš je dobře znám milovníkům lahodného doušku a příjemného stolování.

I kdyby stovky jeho článků o víně a dobré kuchyni neprokazovaly dostatečně, že je znalcem těchto příjemných oborů, pak jeho „Brevíř o víně", který vyšel roku 1939, je vysvědčením, že ovládá svůj bývalý obor - byl přes 35 let činný „ve víně", - na výtečnou.

Bohaté zkušenosti nevyčetl z knížek. „Víno", cestopis po vinorodých zemích Evropy, který napsal v roce 1936, přesvědčuje, že „studoval" se zálibou, pečlivě a „na místě samém".

Jeho nová kniha „Umění koštérské" je sbírkou rad a návodů pro profesionála i laika, jak být připraven pro ochutnávání vín, jak vína temperovat, jak spořádat pro okus, z jakých sklenek chutnat atp. V knížce zajímavě popisuje činnost oka, nosu a jazyka a radí jak tříbit funkci těchto orgánů, chceme-li se vycvičit na koštéry. Mluví o složkách vína, které „dělají" jeho jakost, a seznamuje s posuzovacími způsoby v jiných vinorodých zemích. Slovníček výrazů, kterých užívá koštér - odborník, je přebohatý, (je jich bezmála pět set) a hledali byste podobný, tak bohatě zpracovaný, marně v jiných literaturách. Labužník i jazykozpytec bude v něm listovat se zájmem. Bylo by omylem se domnívat, že knížka, která má obeznámit čtenáře s technikou posuzování vín, je příručkou pouze technickou. Je to zpověď velkého znalce vína, určená těm, kteří touží poznat lépe srdce a duši vína a mít radost z této známosti už také pro požitek z ní vyplývající.

Čebišova knížka se čte radostně, jako kdybyste pili mladé, svěží, živelné víno, i když sdílí s námi zkušenosti několika desetiletí. Ale konečně - přesvědčte se!