Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 8. apríla 2016

BALZAC, HONORÉ DE - ŠAGRÉNOVÁ KŮŽE / USMÍŘENÝ MELMOTH / ČERVENÁ HOSPODA / NEZNÁMÉ ARCIDÍLO / MASSIMILLA DONIOVÁ / PETR GRASSOU

BALZAC, HONORÉ DE

ŠAGRÉNOVÁ KŮŽE
USMÍŘENÝ MELMOTH
ČERVENÁ HOSPODA
NEZNÁMÉ ARCIDÍLO
MASSIMILLA DONIOVÁ
PETR GRASSOU

Státní nakladatelství krásné literaury, hudby a umění, Praha, 1960
edícia Knihovna Klasiků - Spisy Honoré de Balzaca (11)
preklad Miloslav Jirda, Josef Kopal
predhovor Jan O. Fischer
1. vydanie v SNKLHU, 16.000 výtlačkov

beletria, román
500 s., čeština
hmotnosť: 617 g

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý, prebal po krajoch mierne ohnutý

PREDANÉ

*H-TV-2* (lizd)

Jedenáctý svazek Honoré de Balzaca obsahuje Šagrénovou kůži, Usmířeného Melmotha, Červenou hospodu, Neznámé arcidílo, Massimillu Doniovou a Petra Grassoua. Všechna tato díla jsou zařazena v „Lidské komedii“ do „Studií filosofických“. Sám Balzac říká, že nad mnohotvárnými „Studiemi mravů“, které tvoří „základ plný postav, plný komedií a tragédií“, se tyčí „Filosofické studie“, v nichž má být „objasněna společenská hnací síla všech jevů a cit po citu vykresleny zhoubné smrště myšlenky“.

Šagrénová kůže ilustruje jako všechny povídky zařazené v tomto svazku společenskou hnací sílu peněz. Peněz, které jsou s to v jediném okamžiku přestěhovat Rafaela de Valentin z chudobné podkrovní světničky do nejhonosnějšího paláce a které jsou s to splnit v jediném okamžiku všechny tužby a přání a ochudit jeho život natolik, že ustává. Jak žít bez tužeb? Mít všechno a nemít si co přát? Rafael musí zemřít a jeho šagrénová kůže, symbol jeho světa, uplývající s každým splněným přáním, mizí. Mocí peněz se odhalují zločiny a podvody jako v Usmířeném Melmothovi a Červené hospodě, povyšují se amatéři na vyznamenávané umělce jako v Petru Grassouovi.

Balzac se dívá na společnost, popisuje, někde romantizuje, ale poznává a obnažuje pravdu, která neztrácí na pravdivosti ani dnes po sto letech.