Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 4. mája 2023

ZELENÝ, JINDŘICH - O DIALEKTICE

ZELENÝ, JINDŘICH

POJEDNÁNÍ O DIALEKTICE

Academia, Praha, 1982
obálka Jiří Ledr
1. vydanie, 1.400 výtlačkov
21-095-82

filozofia
200 s., čeština

mäkká väzba
stav: veľmi dobrý

3,50 €

*regi8*fil*

Tato knížka obsahuje devět autorových studií z posledních let, které jsou sjednoceny základní koncepcí. Z různých hledisek odůvodňují, že marxisticko-leninská dialektika je jádrem vědeckého myšlení nového typu, který se rodí jak z potřeb rozvoje vědeckého poznání, tak i ze společenských a světonázorových potřeb přechodu ke komunistickému světovému řádu. Autor sám říká v doslovu, že „je zajisté především na čtenáři, aby si sám učinil úsudek o tom, zda a v jaké míře byl splněn záměr autorův vyjádřený v předmluvě, že totiž tato knížka si činí nárok na jistou ucelenost a že ve všech statích i v jejich sledu jde o to, aby byla odůvodněna myšlenka, že materialistická dialektika je jádrem nového historického typu rozumného myšlení, který je životně potřebný pro rodící se komunistickou kulturu“.

Studie se zabývají různými stránkami materialistické dialektiky jako logiky a teorie poznání, tedy oblastí základní filozofické problematiky. Autor se pokouší se zdarem nově osvětlit obecné zákonitosti vývoje lidského myšlení a daří se mu „vytypovat" určité specifické, v jednotlivých dějinných epochách typické myšlenkové přístupy a pojmové koncepce (např. typ aristotelský, galileovsko-newtonský apod. ). Tím překračuje rámec všeobecného protikladu dialektiky a metafyziky, což dovoluje historicky přesnější a objektivnější hodnocení významných myslitelů minulosti a zároveň je náležitě osvětlen převratný, vpravdě revoluční význam marxisticko-leninské materialistické dialektiky. Autor organicky spojuje vlastní rozvíjení filozofické teorie s kritikou buržoázni filozofické ideologie, a tím připravuje půdu pro hlavní úkol nejbližší budoucnosti, totiž pro soustavné zpracování materialistické dialektiky, které z hlediska dosaženého stupně vědeckého poznání považuje nejen za žádoucí, ale především též za možné.