Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 24. mája 2023

VOJENSKÉ DĚJINY ČESKOSLOVENSKA V.

VOJENSKÉ DĚJINY ČESKOSLOVENSKA V.
od roku 1945 do roku 1955

Naše vojsko, Praha, 1989
obálka Jan Solpera
1. vydanie, 16.800 výtlačkov
28-069-89

história, vojna
592 s., čb obr., čeština

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe, lepka na prebale

PREDANÉ

*trsos*his*

V dejinách našich národů můžeme během staletí vystopovat neustálý zápas o zachování národní svébytnosti, státní nezávislosti, práva na vlastní národní existenci i snahu o sociální spravedlnost. Tento zápas měl v historii často povahu ozbrojeného boje. Vojenské dějiny jsou tedy velice podstatnou složkou při vytváření celkového historického obrazu naší minulosti, který je předpokladem pro pochopení role našich národů v současnosti.

Minulé generace českých a slovenských historiků mnohdy s nadšením a pílí zkoumaly prameny z oblasti vojenské historie, vyšly dílčí práce věnované dějinám českého a slovenského vojenství, ale vědecká syntéza zachycující celý tento vývoj na území dnešního Československa, v minulosti nevznikla.

Teprve v posledních letech tento náročný úkol připadl Vojenskému historickému ústavu ve spolupráci s Ústavem marxismu-leninismu ÚV KSČ a ÚV KSS, vědeckými pracovišti Československé a Slovenské akademie věd, Vojenskou politickou akademií Klementa Gottwalda a Vojenskou akademií Antonína Zápotockého a nakladatelstvím Naše vojsko. Výsledkem jejich práce je šestisvazkové dílo Vojenské dějiny Československa. Zájemci o vojenskou historii se zde seznámí nejen s popisem jednotlivých bitev a jiných ozbrojených střetnutí, ale budou uvedeni i do problematiky vojenského umění, strategie a taktiky. Seznámí se s vývojem druhů zbraní, ochranné zbroje, uniforem, vývojem fortifikačního stavitelství. Jednotlivé kapitoly autoři uvádějí do širšího kontextu obecně historickými úvody, které vždy stručně charakterizují sociálně ekonomické předpoklady vývoje vojenství analyzovaných období. Vlastní výklad doprovází množství černobílých i barevných fotografií, dobových ilustrací, bitevních schémat, kreseb a map.

První díl se zabývá vývojem vojenství na území dnešního Československa od prehistorických dob až do roku 1526, kdy na český trůn nastupují Habsburkové. Je rozdělen do tří hlav. V první z nich autoři hledají stopy po vojenských prvcích v předhistorických archeologických kulturách na našem území. Následuje vojenství Keltů, Germánů i pronikání římských vlivů na naše území. Autoři pak vykreslují situaci po příchodu Slovanů do střední Evropy, vznik Sámovy říše a později Velké Moravy. Druhá hlava zahrnuje období raného a vrcholného feudalismu, období, kdy už historický vývoj českého a slovenského národa probíhal odděleně v rámci dvou rozdílných státních celků, a proto jsou zde kapitoly členěny tak, aby pojednávaly zvlášť o vojenství v českých zemích a zvlášť na Slovensku. Toto členění zůstává zachováno i v poslední, třetí hlavě, která se zabývá vojenstvím husitského revolučního hnutí a vojenstvím pohusitského období a názorně ukazuje, jak hluboce husité ovlivnili válečné umění celých dalších desetiletí.

Ve druhém dílu autoři líčí období, kdy naše země byly součástí habsburské monarchie a zdůrazňují jejich podíl na vývoji armád a vojenství tohoto mnohonárodního soustátí. Díl je ohraničen rokem 1918, kdy vzniká samostatný stát Čechů a Slováků. Třetí díl podává výklad vzniku a vývoje československé armády v buržoazní republice až do března 1939, kdy dochází ke ztrátě státní samostatnosti a zániku armády. Čtvrtý díl zahrnuje období druhé světové války. Věnuje pozornost vzniku a vývoji domácího národně osvobozeneckého hnutí a souběžně sleduje zrod a bojovou cestu základů nových československých ozbrojených sil, které se formovaly v zahraničí. Vrcholí osvobozením Československa Sovětskou armádou, na němž se podílel i 1. čs. armádní sbor, a všímá si i podílu ostatních vojsk protihitlerovské koalice na porážce nacistů na našem území. Pátý díl zpracovává poválečný vývoj československých ozbrojených sil až do května 1955, kdy se stávají součástí obranného svazku armád států Varšavské smlouvy. Závěrečný šestý díl se zabývá analýzou vývoje československého vojenství v epoše zabezpečování obrany socialistické vlasti a socialistického společenství ve svazku organizace Varšavské smlouvy od roku 1955 do současnosti.

Vojenské dějiny Československa jsou tedy prvním dílem svého druhu, které v ucelené podobě shrnuje současné výsledky historického bádání v oblasti dějin vojenství našich národů. Jsou pozoruhodným tvůrčím přínosem československé historiografie, který nepochybně najde ohlas nejen u odborníků, ale i u široké čtenářské veřejnosti.