Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 14. mája 2023

VIAN, BORIS - JESEŇ V PEKINGU

VIAN, BORIS

JESEŇ V PEKINGU
(L´Automne a Pekin)

Petit Press, Bratislava, 2005
edícia Svetová knižnica SME (15)
preklad Katarína Bednárová
ISBN 80-85585-24-3

beletria, román, literatúra nemecká,
288 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, pečiatky v knihe, lepka na prebale

PREDANÉ

*trsos*belx-fra*

Román Jeseň v Pekingu je o tom, ako uprostred púšte Angel zúfalo miluje Skalku a Skalka je pohltená milovaním s Anetom. Tiež o tom, na koľkých husiach stojí modlitba a ako sa pustovník uprostred púšte nezaobíde bez ružovej černošky. Dozvieme sa, prečo sa neoddá liečiť stoličku a prečo sú archeologickými nálezmi zásadne len črepiny. Naučíme sa tiež, ako sa uprostred púšte stavia železnica aj lietadlo, čo sú to ňavky a čo nie sú glény. Je teda prečo čítať. Uprostred púšte. Vianova kreativita je úzko spojená s jeho vedomím absurdity sveta. Neúprosné zákonitosti sveta ponajprv básnicky eufemizuje a prekonáva odviazanou fantáziou, postupne však svoje postavy konfrontuje s krutou logikou života. Tak sa roztopašné rozprávanie, v ktorom je všetko oslobodzujúco možné, mení na znepokojujúcu grotesku o tom, ako zlyhávajú všetky nádeje na šťastie, či už ich človek vkladá do techniky, vedy, viery alebo iného človeka.

Francúzskeho spisovateľa Borisa Viana (1920 -1959) súčasníci najprv poznali pod menom Vernon Sullivan, ktorým podpisoval svoje podvrhy románových thrillerov. Prvý z nich, Napľujem na vaše hroby (1946), napísal za 10 dní, akoby tým predznamenával osudovú krátkosť, ale aj neobyčajnú intenzitu svojho životného aj tvorivého nasadenia. Permanentne ho komplikovala, a napokon aj skončila, srdcová choroba. Vianova žiadostivosť po živote však našla vyústenie v paralelných exis-tenciách inžiniera, vynálezcu, bohéma, herca, režiséra, šansoniéra, džezového hudobníka, scenáristu, novinára, prozaika, mystifikátora, dramatika, prekladateľa a básnika. Záujmu najmä mladých ľudí sa tešia predovšetkým jeho romány Vercoquin a Planktón (1946), Pena dní (1947), Jeseň v Pekingu (1947), Červená tráva (1950) a Vysrdcovač (1953). Príťažlivými ich robí autorova nespútaná fantázia, zmysel pre hru, paródiu aj provokáciu, ale aj vedomie tragiky sveta.