Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 28. mája 2023

PROKEŠ, LADISLAV - DR. KAREL TREYBAL

PROKEŠ, LADISLAV

DR. KAREL TREYBAL
Život a dílo českého šachového mistra

A.Neubert, Praha, 1946
1. vydanie

šport, šachy
206 s., čeština

mäkká väzba
stav: dobrý

9,90 €

*hrocol*sport*

Sotva bychom našli v dějinách šachového umění člověka, který by byl, ať doma či v cizině, tak oblíben, jako Dr. Treybal. Bohužel ani jemu, jako tak přemnohým jiným, nebylo dopřáno, aby se dočkal toužebně očekávané svobody — padl za oběť nacistickým vrahům. Jeho jméno bylo vyslovováno s úctou i láskou a za hranicemi se mu neříkalo jinak, než „šachista gentleman“. Dosáhl tohoto epitheta nejen pro své velké umění, nýbrž i pro svou vzácnou dobrotu a pro citlivý společenský takt. Tím si ovšem dovedl získat každého, s nímž se blíže setkal. Z českých šachistů stál mu nejblíže profesor Ladislav Prokeš, jeho spolužák a spolubojovník na mnohých domácích i mezinárodních turnajích. Je proto tím pochopitelnější, že právě on se ujal přátelské povinnosti a vykreslil nám jeho portrét věrnými a živými barvami. Portrét šachisty a člověka.

Autor odkrývá před námi život a velké umění zesnulého mistra od začátku až po sám tragický konec. Provází nás po všech šachových událostech posledních desetiletí, jichž se Dr. Karel Treybal účastnil, vypočítává jeho pronikavé úspěchy, ať už jde o velké mezinárodní turnaje, jako o pražský turnaj v roce 1908, v Karlových Varech 1923, či o olympiadu v Haagu roku 1928; dává nám nahlédnout do jeho bohaté a duchaplné kombinační hry a naznačuje, kam až mohl mistr dorůst, kdyby se byl mohl ještě více a plněji věnovat tomuto ušlechtilému zápolení.

Teprve potom, až si čtenář pročte všechny kapitoly, až se blíže obeznámí s bohatstvím poznámek, teprve potom mu vyvstane celistvý obraz velkého umělce a vzácného člověka, jemuž osud přiřkl, aby skončil svůj život v řadách těch, kdož svým životem a krví vykoupili lepší příští našeho národa.