Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 8. mája 2023

KALISKÝ, ROMAN - DLHÁ CESTA

KALISKÝ, ROMAN

DLHÁ CESTA

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1961
edícia Živý prúd
obálka Alojz Bardoň
1. vydanie, 3.000 výtlačkov

beletria, román, literatúra slovenská,
196 s., slovenčina

tvrdá väzba, menší formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe, lepka na prebale

9,90 €

*trsos*bels*

Naša verejnosť i literárna kritika dožadujú sa literatúry o bezprostrednej súčasnosti, o ľuďoch a ich práci i o problémoch, pred ktoré ľudí náš nový život stavia, ktoré vyplývajú z jeho rytmu.

Isteže je to požiadavka správna. Isteže ju ináč zvládne prozaik a ináč publicista. A predsa obidvoch čosi spája: za ich slovom má byť poznanie a toto poznanie má pôsobiť na čitateľa, stavať mu pred oči obraz života. Nevyhnutne to musí byť slovo svieže, slovo, ktoré ostáva dlhšie platné, v ktorom je nový pohľad, proste - slovo umelecké.

Výber reportáží Romana Kaliského spĺňa túto požiadavku v plnej miere. Autor sa doteraz predstavoval na stránkach Kultúrneho života. Ako redaktor tohto časopisu vedel si vyberať z bohatého prúdu našich dní pútavé témy a najmä ich vedel vidieť cez živých ľudí, cez ich takrečeno prvý a základný výraz, ktorý im dodáva práca. Kaliský načiera do minulosti a ukazuje jej spätosť s výstavbou závodov socializmu na strednom Slovensku, vidí osudy roľníkov a bojuje cez ne za novú tvár dediny, výborne postihuje proces výstavby v Bratislave i na veľkých priemyslových strediskách na východnom Slovensku a vždy si zachováva zdravý pátos, ktorý prúdi za plnosťou našich čias.

Kaliského prvotina sa svojím spôsobom postaví do čela reportážnej literatúry u nás.