Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 29. mája 2023

PACHMAN, LUDĚK - THEORIE MODERNÍHO ŠACHU II.

PACHMAN, LUDĚK

THEORIE MODERNÍHO ŠACHU II.
Polozavřené hry

Státní tělovýchovné nakladatelství, Praha, 1955
edícia Šachová knihovna
obálka Helena Hrdinová
4. vydanie, 10.350 výtlačkov

šport, šachy,
244 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný

PREDANÉ

*hrocol*šport*

Není snadné se věnovat sportovnímu šachu. Dávno jsou pryč doby, kdy stačil talent a trochu praxe, aby se dobývalo vavřínů v šachových soutěžích. Dnes se již v nižších etapách našich přeborů setkáváme se šachisty nejen zkušenými, ale obrněnými i důkladnými znalostmi, získanými pilným studiem šachové literatury. A šachová literatura? To nejsou dnes jen skromné příručky brožurkové, mnozí šachisté mají už slušné knihovny, šachové knihovny o stovkách svazků.

Kdo jde do šachového turnaje lépe připraven, je jistě ve výhodě. Proto se stoupajícím počtem šachistů a jejich turnajů stoupá i zájem o šachovou literaturu. Zvláště pak o tu literaturu, která poskytne sportovnímu šachistovi nejvíce poučení. Nejnebezpečnější úskalí v šachové partii, na něž adept šachového umění nejdříve naráží a kde tak snadno může ztroskotat, je Šachové zahájení. Ovládat jeho theorii je prvním velikým úkolem, který čeká ctižádostivého účastníka šachových turnajů.

Není tomu dávno, co naši šachisté tento úkol těžce zdolávali. Je pravda, že pro počáteční praxi postačily dobré šachové příručky. Již před 80 lety existovala u nás dobrá Kobrova knížka, situace se zlepšovala a počátkem tohoto století jsme měli dokonalou knihu Zmatlíkovu. Ovšem pro studium theorie takové příručky postačit nemohly a naši šachisté, bojující ve vrcholných turnajích, se museli uchylovat к literatuře cizojazyčné. V takové situaci jsou dnes ještě šachisté mnoha a dosti velkých národů.

U nás nemáme už této starosti, šachista toužící po šachových úspěších si nemusí obtížně obstarávat cizí knihy o theorii šachového zahájení. Máme v naší literatuře dílo, které se vyrovná nej lepším pracím zahraničním a po kterém sahají už nejen naši šachisté, ale též šachisté zahraniční, aby z jeho studia nabyli nutných znalostí z theorie zahájení.

Je to čtyřdílná Pachmanova "Theorie moderního šachu", která zahrnuje v sobě vše důležité, co účastníka šachových turnajů z theorie zahájení zajímá. Autor, náš úspěšný mezinárodní velmistr, má velmi dobré jméno jako znamenitý bojovník šachových turnajů, ale také jako skutečný znalec šachové literatury. S citováním jeho díla se čím dále tím častěji setkáváme při čtení zahraničních šachových časopisů a odborných prací. Je to jasný důkaz, že máme ve své literatuře odborné dílo, schopné soutěže i v zahraničí. Proto se právě překládá do němčiny a je pravděpodobné, že další překlady budou následovat.

Moderní zahájení je spousta materiálu, který v celé šíři nelze v žádném, byť podrobnějším theoretickém díle zachytit. Autor musí mít takový rozhled, aby správně vybral a dobře rozřadil nej cennější poznatky z tohoto materiálu. Tuto úlohu zdolal Pachman velmi dobře. Svou práci správně rozdělil do čtyř skupin šachových zahájení: První jsou hry otevřené (1. e4 e5). Druhý díl právě ve čtvrtém vydání předkládáme čtenářům v této knize, jsou to hry polozavřené. Oba díly zbývající zahrnují zahájení zavřená.

Kniha, doplněná nejposlednějšími zkušenostmi, se dostává do rukou šachistů, aby jim co nejvíce prospěla. Obohatí jejich znalosti a obohatí i naši literaturu, stále se vzmáhající. Chceme tak pracovat ve prospěch našeho šachu, jehož úspěchy budou i úspěchy našeho lidu, budujícího svou vlast a sloužícího ze všech sil myšlence trvalého míru.