Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 8. mája 2023

BUNČÁK, PAVEL - PROSTÁ REČ

BUNČÁK, PAVEL

PROSTÁ REČ

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1962
edícia Pôvodná poézia
obálka Marián Čunderlík
1. vydanie, 1.000 výtlačkov

literatúra slovenská, poézia
104 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, menší formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe

5,50 €

*trsos*poe*

V prítomnej zbierke, príznačne nazvanej „Prostá reč“, sa nám Pavel Bunčák ukazuje v novom svetle. Akoby účtoval so svojimi básnickými začiatkami: oprostil výraz, obohatil verš novými, logicky spriahnutými obrazmi a myšlienkami. Predkladá nám lyrické poryvy, zátišia, spomienky na detstvo, na rodný kraj, ponára sa do otázok života a lásky, plynutia aj trvania. Na všetko sa díva akoby pokojným pohľadom, v hĺbke však zvíchreným mladíckym chvením. Vnútorným nábojom týchto veršov je zaiste nostalgia za mladosťou, ale vyvažovaná múdrosťou zrelosti. „Óda na starobu“ je v tomto ohľade typickou jeho básňou, aké čítame v prvej a druhej časti zbierky. Túto intímnu lyriku, ktorá má charakter spovede, vystriedava lyrika občianska, hojne zastúpená v tretej časti zbierky, kde vyspievava svoj osobný, nepatetický, ale o to úprimnejší a príťažlivejší postoj k nášmu dnešku a k nášmu veku. Ukazuje, ako moderný človek, organicky zžitý so socialistickou formou civilizácie, neprestajne chce kráčať vpred, k vyššiemu a lepšiemu životu. Z tohto hľadiska posudzuje seba aj spoločnosť: dobyť čoraz väčší kruh poznania, žiť čoraz dokonalejšie a túžiť byť čoraz dokonalejším. Túto snahu v ňom živí a podporuje umenie, neprestajne hľadiace okolo seba, vidiace minulosť, prítomnosť, ale aj obracajúce zrak do budúcnosti.


Bunčákove verše pôsobia svojou bezprostrednosťou zážitku, výrazu, úprimnosťou citu aj myšlienky. Sú spoveďou so širšou spoločenskou platnosťou, výrazom básnikovho vrúcneho citu k životu, ktorý osvetľujú z viacerých bodov, a tak obohacujú aj náš pohľad naň. V tomto je napokon aj zmysel ich básnického účinku.
SLOVENSKÝ SPISOVATEĽ