Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 14. mája 2023

HRONSKÝ, MARIÁN - SLOVENSKO PRI ZRODE ČESKOSLOVENSKA

HRONSKÝ, MARIÁN

SLOVENSKO PRI ZRODE ČESKOSLOVENSKA

Ptavda, Bratislava, 1988
prebal Jozef Szabó
4.000 výtlačkov
075-033-88

história
344 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, pečiatky v knihe, lepka na prebale

2,90 €

*trsos*his*

„Pre Čechov a Slovákov je Československo jedinou prirodzenou a možnou základňou ich štátneho života, na ktorý má každý národ neodcudziteľné právo. Okrem toho má československá štátna idea hlboké historické korene. V ranom stredoveku utvorili Česi a Slováci spoločný štát v rámci Veľkomoravskej ríše, a keď sa potom Slováci po rozpadnutí Veľkomoravskej ríše dostali pod tisícročné jarmo Maďarov, Česi si vytvorili vlastný štát, Kráľovstvo české, ktorý v dejinách Európy hral nemalú úlohu a ktorý sa vo svojich pôvodných prirodzených hraniciach zachoval vlastne až do roku 1918 ako osobitná súčasť Rakúsko-uhorskej monarchie. Preto nebolo nič prirodzenejšie, než že sa pri rozpade Rakúsko-Uhorska roku 1918 takzvané krajiny českej koruny oddelili ako celok od Rakúsko-Uhorska. Tak isto bolo prirodzené, keď toho istého roku Slováci vyhlásili svoj odchod z takzvanej svätoštefanskej koruny uhorskej a zasa spojili sa s Čechmi v jeden štátny celok — v Československú republiku. Teda Československo sa zakladá i na prirodzenom práve, i na historickej tradícii českého a slovenského národa, “ napísal Klement Gottwald k 25. výročiu vzniku Československej republiky.

Problém utvorenia Československej republiky patrí medzi najdôležitejšie otázky najnovších dejín Československa, ako poukázal J. B. Šmeral pri príležitosti 50. výročia československej samostatnosti, má kľúčový význam pre zhodnotenie celého nasledujúceho vývinu krajiny a veľký význam pre pochopenie medzinárodného významu Októbrovej revolúcie, pre rozbor situácie, ktorá sa utvorila v strednej Európe po prvej svetovej vojne.

Kniha Slovensko pri zrode Československa približuje čitateľovi dramatické udalosti rokov 1914—1918, ktoré bezprostredne napomáhali rozvoj protivojnového, národného a sociálneho hnutia na Slovensku počas prvej svetovej vojny a viedli k rozpadu Rakúsko-Uhorska, k vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Autor venuje pozornosť podielu Slovákov na vzniku Československej republiky, presvedčivo analyzuje domáce i zahraničné faktory, objasňuje podstatu historického procesu, v ktorom masy slovenského ľudu prestávajú byt trpným objektom vojnovej politiky a praxe vládnúcich kruhov monarchie.

Vznik samostatného československého štátu v roku 1918 bol prejavom zákonitostí spoločenského vývinu podmienený viacerými činiteľmi: bol súčasťou buržoáznodemokratickej revolúcie v strednej Európe, výsledkom národnooslobodzovacieho hnutia českého a slovenského národa v záverečnej etape prvej svetovej vojny, zavŕšením prvej etapy vplyvu Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie u nás.

Monografia Mariána Hronského, spracovaná na základe bohatého dokumentárneho materiálu, napísaná príťažlivým štýlom, ilustrovaná fotoprílohou, ktorá je doplňujúcou súčasťou pútavého rozprávania, poskytuje plastický obraz o problémoch a otázkach súvisiacich s úlohou a postavením Slovenska pri vzniku Československa.