Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 12. mája 2023

KRAJČOVIČ, RUDOLF - VEĽKÁ MORAVA V TISÍCROČÍ

KRAJČOVIČ, RUDOLF

VEĽKÁ MORAVA V TISÍCROČÍ
slovami prameňov, legiend, kroník a krásnej spisby

Tatran, Bratislava, 1985
edícia Hviezdoslavova knižnica (291)
ilustrácie Miroslav Cipár
1. vydanie, 4.000 výtlačkov
61-777-85

história
240 s., slovenčina 

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe, lepka 

2,50 €

*trsos*his*

Ak si dnes ako jeden z vyspelých národov súčasného sveta píšeme dejiny vysoko kultivovaným jazykom a vytvárame kultúru, ktorá nás dôstojne reprezentuje pred tvárami ostatných národov, musíme sa znova a znova vracať k najhlbšiemu prameňu našich dejín, našej vzdelanosti, je skrytý pod pevnosťami a chrámami, obydliami a hrobmi veľkomoravskými.

Vedú k nemu stopy mnohých generácii Do čias, keď sa na našom území, v prekvitajúcej ríši Slovanov takmer zo dňa na deň zrodilo slovanské písomníctvo, prameň všetkých ďalších prameňov — historických i literárnych. Stalo sa tak zásluhou byzantskej kultúrnej misie Konštantína a Metoda.

O úspechoch i nezdaroch solúnskych bratov hovoria v našom výbere diela Konštantínových a Metodových žiakov, vynikajúce štylistickou dokonalosťou a bohatosťou staroslovienskeho jazyka. Život veľkomoravských Slovanov, ich boje a budovanie, ich hmotná kultúra i spoločenské zriadenie sú témou starých cestopisov a análov Inými prameňmi hľadania pravdy o Veľkej Morave sú v našom výbere staršie kroniky a povesti.

Nemenej závažné otázky o dedičstve veľkomoravskej slávy a pokory znepokojovali generáciu predosvietenskú. Veď od odpovede na ne závisela všeobecná vážnosť, prípadne aj právo na post vládnucej elity, jasnými spevmi slávy i tragédie Veľkej Moravy sa naplno rozozvučali až hlasy Hollého a Kollára a a k nim sa dodnes ladia slávnostné tóny i divertimentá majstrov slova.

Vyše tisíc sto rokov prešlo od chvíle keď našich predkov prebudilo prvé slovo v jazyku, ktorému rozumeli.

Pripomíname si túto chvíľu výberom z tisícročnej tvorby nášho národa dielami, v ktorých cítiť ohlas na veľké deje a myšlienky zrodené z našej najväčšej národnej tradície, z kultúrnej tradície veľkomoravskej.