Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 14. mája 2023

BALLEK, LADISLAV - AGÁTY

BALLEK, LADISLAV

AGÁTY
Druhá kniha o Palánku

Smena, Bratislava, 1981
ilustrácie Stano Dusík
prebal Stano Dusík, Jozef Gális
1. vydanie, 10.000 výtlačkov
73-063-81

beletria, román, literatúra slovenská
560 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom

1,50 € stav: dobrý *petca*bels*

PREDANÉ stav: dobrý, pečiatky v knihe, lepka na prebale *trsos*bels*

Noci v Palánku na konci leta. Sady v noci. Akoby zo sna hovorili žlté ťažké hrušky na konci nejako nepokojného sadu. Padali lietavice, mihali sa modrastou oblohou plnou hviezd. Žlté, modré, biele, červené a zlaté ohníky neskorých augustových a septembrových nocí, neskorých hodín. Noci. Schlo, žltlo, opadávalo lístie, až bolo zrazu v sadoch viac vzduchu a včaššie svitalo, a predsa to nebola pravda, aj krvi bolo už ťažšie, akoby hustla a hustla. Akoby sa začali strácať veci a akoby bolo ľuďom zle aj smutno medzi sebou. Aj anjelom na nebi. Aj z anjelských hláv odlietali vlasy. A tíchli vtáky a bolo počuť dávne rušné dni a staré vlaky. Aj starenky schli. Ešte väčšmi im beleli vlasy. Prichádzala jeseň. A za stolom na verande, za ktorým sedávali ľudia do otupenia, akoby sa vznášali staré ľudské záhady o pôvode života a smrti.

,, Palánk neodmysliteľne leží z jednej strany kúsok od hranice, lúk a rieky Ipeľ, z druhej strany zasa od viníc, polí a agátových lesov. Ako juhoslovenské mesto má zo štyroch ročných období krásne najmenej tri. Okrem nevyspytateľných zím, krátkych, zväčša blatistých, vládnu v ňom nezabudnuteľné letá a rovnako pamätné jesene, ktoré krášlia svetlá hýrivo farebného lístia a vône plodov dolniackej zeme, no jar, jar, tá je tu priam zázračná. Vtedy zakvitnú aj agátové lesy, ktorých vône nútia človeka ustavične snívať, ale takmer mu nedajú spat.

Agáty sú ďalšou knižkou o Palánku, voľným pokračovaním Pomocníka aj Južnej pošty. To isté mesto, všetky zväčša už známe postavy, len si vymenili úlohy - hlavní aktéri z predchádzajúcich kníh sú tu vedľajší, vedľajší zasa hlavní. Deje sa tu odvíjajú zhruba od konca minulého storočia až do rokov šesťdesiatych. V súvislosti s touto výmenou hrdinov hovorievam o určitej epickej spravodlivosti — tá nepozná bezvýznamného človeka a zanedbateľný ľudský osud. “

Tieto slová autora o Agátoch (Druhej Knihe o Palánku) stručne charakterizujú voľné pokračovanie románu Pomocník (Kniha o Palánku), ktorý vyšiel vo dvoch vydaniach v Smene (1977, 1980), dostal Cenu Zväzu slovenských spisovateľov za rok 1977, Národnú cenu SSR za rok 1980, ďalej vyšiel v preklade do ruštiny a maďarčiny. Román bol zdramatizovaný, uvádzali ho divadlá v Bratislave, Nitre, Prešove, Martine, Košiciach, Prahe, vznikla televízna inscenácia, celovečerný hraný film.