Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 31. mája 2021

ZAMAROVSKÝ, VOJTECH - BOHOVIA A HRDINOVIA ANTICKÝCH BÁJÍ

ZAMAROVSKÝ, VOJTECH

BOHOVIA A HRDINOVIA ANTICKÝCH BÁJÍ

Mladé letá, Bratislava, 1980
ilustrácie Otakar Pok
fotografie Vojtech Zamrovský, Zuzana Zamarovská
prebal Lumír Ševčík
2. doplnené vydanie, 29.000 výtlačkov
66-048-80

história, mytológia, antika
488 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom

5,00 €  stav: dobrý, prebal ošúchaný *W-klad*his*

PREDANÉ *bruri**his*

Kniha Vojtecha Zamarovského, ktorá je skutočnou encyklopédiou antickej mytológie, obsahuje vyše 8000 hesiel a okolo 2000 postáv. Spája sa v nej vedecká presnosť s beletristickou ľahkosťou.

Heslá knihy sú spracované podľa antických prameňov, Homérom a Hésiodom počínajúc a Vergiliom a Ovídiom končiac. Niektoré majú čisto informatívny charakter, väčšinou však tvoria kratšie či dlhšie uzavreté celky vyrozprávané tak, že sú zároveň spoľahlivou príručkou aj pútavou knihou na čítanie. Na rozdiel od tradičných prác o antickej mytológii sa autor neuspokojuje len s charakteristikou a príbehmi hrdinov ale približuje ich dnešku. Účinnosť dramatického deja plného zvratov a poetických obrazov umocňujú aj dnes aktuálne myšlienky, hoci sú staré dve-tri tisícročia. Svojou koncepciou zaujíma táto kniha výnimočné postavenie v literatúre tohto druhu. Už jej forma „slovníka na čítanie“ je pozoruhodná. Jej hlavnou novotou je však to, že v každom významnom hesle sú odkazy na literárne, hudobné a výtvarné diela stvárňujúce jednotlivé mytologické námety, a to od antiky až po dnešok. Oproti prvému vydaniu z roku 1969 autor túto odkazovú časť ešte podstatne rozšíril. Bohovia a hrdinovia antických bájí Vojtecha Zamarovského sú knihou, ktorá iste zaujme trvalé miesto v knižnici každého mladého i staršieho čitateľa: pre jej obsah obohacujúci poznanie antiky, pre myšlienkový náboj, pre bohatú dokumentáciu hesiel reprodukciami výtvarných diel, ale aj pre jej sprievodcovskú funkciu.