Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 25. mája 2021

HVIEZDOSLAV, PAVOL ORSZÁGH - HÁJNIKOVA ŽENA

HVIEZDOSLAV, PAVOL ORSZÁGH

HÁJNIKOVA ŽENA

Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, Bratislava, 1960
edcícia Hviezdoslavova knižnica (55)
doslov Stanislav Šmatlák
ilustrácie Martin Benka
obálka Martin Benka
42.200 výtlačkov

literatúra slovenská, poézia,
260 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*kocev**poe*

P. O. HVIEZDOSLAV (1849—1921) narodil sa vo Vyšnom Kubíne v rázovitej oravskej dedine. Študoval v Miškolci a v Kežmarku. Po skončení práv v Prešove bol podsudcom v Dolnom Kubíne a r. 1879 advokátom v Námestove, kde pôsobil do r. 1899.

Že Hviezdoslava neodcudzila národu škola, na tom má zásluhu jednak básnikova matka, po ktorej zdedil mäkkosť slova, citovú obsiahlosť a útle spojenie so slovenským dedinským životom, jednak učitel Medzihradský.

Debutoval Básnickými prviesenkami (1868). Od r. 1881 začal prispievať do Vajanského Slovenských pohľadov.

Básnik hneď od prvopočiatku sa vo svojich veršoch neohrozene priznáva k svojmu ubiedenému národu, bojuje proti sociálnej nespravodlivosti. Tu je Hviezdoslavovo pravé žriedlo, ku ktorému sa neprestajne vracia. Čítaním Sládkoviča nadväzuje na ohnivko slovenského písaného slova.

V malom, od sveta odrezanom mestečku, Námestove, napísal Hviezdoslav svoje najkrajšie verše. Tu vzniklo aj vrcholné Hviezdoslavovo dielo Hájnikova žena. V podobnom duchu ako Hájnikova žena sú epické básne Bútora a Čútora, Ežo Vlkolinský, Gábor Vlkolinský. Hviezdoslavova lyrika sa zaoberá subjektívnymi problémami. Sem patria Letorosty, Prechádzky jarom, Sonety, Stezky a iné. Z námestovských čias sú aj Krvavé sonety, básnikov protest proti hrôzam vojny. Hviezdoslav básnicky spracúva aj biblické námety (Agar, Kain, Ráchel a iné) a hojná je tiež prekladateľská činnosť (Hamlet, Tragédia človeka, Boris Godunov).

Hviezdoslavovo literárne dielo spĺňa svoje poslanie, čoho dôkazom sú hojné vydania básnikových veršovaných prác.