Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 21. mája 2021

MONTAIGNE, MICHEL DE - ESEJE

MONTAIGNE, MICHEL DE

ESEJE
(Essais)

edícia Rozpravy
zostavil, preklad a doslov Anton Vantuch
Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1975
1. vydanie, 1.500 výtlačkov
12-72-03-75

literatúra francúzska, filozofia
328 s., slovenčina 

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý

PREDANÉ

*kocev**fil*

Michel de Montaigne (1533— 1592), humanista a renesančný mysliteľ svetového významu, privítal v Esejach zrod modernej doby a novej vedy na prelome stredoveku a novoveku. Montaigne analyzuje človeka ako bytosť, ktorá sa realizuje iba prácou a tvorbou. V čase náboženských zmätkov sa dobrovoľne stiahol z verejného života — bol sudcom — a venoval sa literatúre. Jeho myšlienky zohrali významnú úlohu pri vytváraní správneho náhľadu na zmysel života a kladne ovplyvnili mnohých neskorších mysliteľov. Montaigne bojoval perom proti skostnatenej scholastickej filozofii a stredovekej teológii. Pochyboval o božskom pôvode človeka a hlásal, že človek je výtvor vonkajších podmienok a okolností. Jeho Eseje, ktoré vychádzajú v podstatnom výbere prvý raz v slovenčine, sú hlbokým ponorom do mnohých stránok ľudskej existencie. Veľkú pozornosť venoval psychickej a výchovnej stránke človeka od narodenia po smrť. Zaujal moderné stanovisko k medziľudským vzťahom, protestoval proti formalizmu v škole i v živote. A hoci nás delia od vzniku pútavých Esejí takmer štyri storočia, čas nezmyl ich svieže farby.