Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 21. mája 2021

BORGES, JORGE LUIS - OBECNÉ DĚJINY HANEBNOSTI

BORGES, JORGE LUIS

OBECNÉ DĚJINY HANEBNOSTI

Práce, Praha, 1990
edícia Erb
preklad Vít Urban
ilustrácie Svatopluk Klimeš
doslov František Vrhel
prebal Ivan Kincl
1. vydanie, 50.000 výtlačkov
ISBN 80-208-0017-4

beletria, poviedky, literatúra argentínska
120 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

PREDANÉ

*kocev**belx*

Svérázná sbírka krátkých povídek a glos Obecné dějiny hanebnosti (1935) předznamenala svou stylistickou nápaditostí a originalitou námětů celé pozdější dílo světové proslulého argentinského spisovatele J. L. Borgese. Mnohé napovídá již titul: jde skutečně o jakési tematizované záznamy z „dějin“ hanebných, mravně pokleslých skutků, kterých se dopustili různí lidé v různých dobách a různých zemích, ale rozhodně ne ti, o nichž se říká, že tvořili dějiny. Borges sepisuje historii hanebností nikoli na základě skutků mocných a velkých tohoto světa, ale výlučně s přihlédnutím k lopotivému padoušství bezvýznamných individuí, přičemž motivace zůstává samozřejmě stejná: hamižnost a slavomam, stejně jako zbabělost, licoměrnost, bezectnost, krutost, totální duchovní vyprázdněnost. Zdánlivě při tom ponechává morální hledisko stranou, odsouzeníhodné počínání gangsterů, desperátů či podvodníků a zlodějů se mění ve zdroj pobavení, kritéria dobra a zla jsou dána jaksi do závorek. A přece jde o jednu z nejetičtějších Borgesových knih, která má všechny znaky jeho geniálního rukopisu.

Argentinský spisovatel, autor mnoha svazků povídek, básní a esejů, JORGE LUIS BORGES (24. 8. 1899 v Buenos Aires - 21. 6. 1986 v Ženevě) je znám našemu čtenáři svou prozaickou tvorbou. Nepočítáme-li detektivní parodii Šest problémů pro dona hidra Parodiho (Seis problemas para don Isidro Parodi), napsanou společně s Adolfem Bioyem Casaresem pod pseudonymem Honorio Bustos Domecq, která vyšla česky v roce 1968, stal se T. L. Borges trvalou součástí českého literárního povědomí v roce 1969, kdy byly pod názvem Artefakty publikovány dva jeho klíčové soubory povídek (Ficciones a El Aleph). V roce 1978 vyšla další povídková sbírka Brodiova zpráva (El informe de Brodie) a o deset let později, v roce 1988, neobvyklá knížka analekt ze světové mytologie Fantastická zoologie (El libro de los seres imaginarios), která vznikla ve spolupráci s Margaritou Guerrerovou. Zmíněné povídkové soubory rozšířené o poslední sbírku Kniha z písku (El libro de arena) byly znovu vydány v roce 1989 pod názvem Zrcadlo a maska.