Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 22. mája 2021

HLINKA, BOHUSLAV - PENIAZE CELÉHO SVETA

HLINKA, BOHUSLAV
RADOMĚŘSKÝ, PAVEL

PENIAZE CELÉHO SVETA
(Peníze celého světa)

Obzor, Bratislava, 1983
edícia Malá encyklopédia
obálka Tibor Hrabovský
ilustrácie Pavel Radoměřský
fotografie Jiří Pekárek
preklad Erika Brániková, Terézia Jaurová, Dana Oravcová, Elena Piovarcsyová
1. vydanie, 10.000 výtlačkov
65-049-83

hobby, história
272 s., 40 s. čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: výborný, nečítaná

PREDANÉ

*kocev**hob*

História a prítomnosť peňazí všetkých čias
Základné a čiastkové menové jednotky
Skratky platidiel

Bohuslav Hlinka a Pavel Radoměřský sú známi českí autori, ktorí napísali viacero kníh o peniazoch. V tejto novej publikácii, ktorá je upraveným a doplneným vydaním českého originálu (vyšiel v Mladej fronte roku 1981), spracovali vo forme encyklopédie históriu kovových a papierových peňazí od najstarších čias po súčasnosť.

Vzhľadom na rozsah encyklopédie obmedzili výber hesiel na najznámejšie menové jednotky, kovové a papierové platidlá, ktoré obiehali a obiehajú na našom území a v najdôležitejších krajinách sveta. Heslá sú koncipované tak, aby sa čitateľ dozvedel čo najviac informácií o peniazoch v minulosti aj v súčasnosti: obsahujú názov menovej jednotky, výslovnosť, pôvod, charakteristiku, územie, na ktorom minca obiehala, nominálnu stupnicu a iné dôležité údaje. Pri tomto zaujímavom čítaní plasticky vystupujú do popredia osudy a premeny peňazí, ktoré sa nám javia nielen ako dobový doklad určitých ekonomických pomerov, ale aj ako závažný civilizačný faktor zanechávajúci viacero výrazných stôp až do našej súčasnosti.

Heslovú časť encyklopédie dopĺňajú tabuľky, ktoré obsahujú zoznam súčasných základných a čiastkových menových jednotiek podľa názvov, podľa krajín a svetadielov. Do tejto časti autori zaradili aj skratky menových jednotiek podľa krajín v medzinárodnom písmenovom kóde podľa ISO (International Organisation for Standardisation) a v systéme ABO (automatizácia bankových operácií). Tieto tabuľky veľmi dobre poslúžia všetkým čitateľom, ako aj pracovníkom peňažných ústavov.