Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 16. mája 2021

BALZAC, HONORÉ DE - NOVELY

BALZAC, HONORÉ DE

NOVELY
Venkovský ples, Gobseck, Plukovník Chabert, Třicetiletá, Modesta Mignonová

Odeon, Praha,1986
edícia Galérie klasiků
preklad Josef Čermák, Jaromír Fiala, Miloslav Jirda, Jiří Pechar
doslov Jan O. Fischer
obálka Aleš Krejča
1. vydanie v tomto usporiadaní, 30.000 výtlačkov
01-079-86

literatúra francúzska, novela, beletria, 
560 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*kocev**belx*

Honoré de Balzac! Oslavovaný i zatracovaný titán, romanopisec dychtivě vzhlížející ke svým bělostným vévodkyním, zálibně se zabývající každičkým záhybem na jejich skvělých toaletách a přitom chladné sledující krůček po krůčku lichváře, který kolem nich stahuje sítě. Balzac toužící po splynutí ušlechtilých duší a marnivé bažící po světských poctách a blahobytné prestiži: zamilovaný do svých krásných hrdinek objevuje v nich často vypočítavé, povrchní a frivolní trhovkyně; ideál krásného, ctnostného a urozeného muže se mu téměř zákonitě mění ve vychytralého ctižádostivce. Jestliže se Balzac sám až ješitné snažil zajistit si místo na společenském výsluní, dokázal též ostře a navýsost kriticky prohlédnout nemilosrdné mechanismy společenského života, které v nejednom ohledu platí podnes. Tento Balzac, který se celý život nimral ve všednodenních starostech, dokázal zároveň s vášní sobě vlastní vytvořit rozmáchlý projekt, jenž nemá v literatuře obdoby: Lidskou komedii.

Soubor pěti Balzacových novel a kratších románů si všímá soukromých komorních dramat, jež mnohdy zůstávají povrchnímu pozorovateli utajena. Můžeme se vžívat do příběhu zhýčkané oslňující dívky, jež se zříká možného štěstí, neboť „původ“ má pro ni větší cenu než morální kvality člověka (Venkovský ples); s hrůzou budeme sledovat nesoudnou ženu, která bezohledné ve jménu vášně k vypočítavému hejskovi ničí sebe i svou rodinu (Gobseck); spoluprožijeme neštěstí muže, jenž se doslova vrací ze záhrobí a zjišťuje, že někdejší postavení je pro něho nenávratné ztraceno (Plukovník Chabert); zamyslíme se nad problematickým údělem citově založené ženy v nenaplněném manželství (Třicetiletá) a nejspíš s Balzacem samým budeme shlížet do hlubin propasti mezi ideálem a skutečností (Modesta Mignonová).