Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 18. mája 2021

RÁCZ, JURAJ - BLÍZKY VÝCHOD

RÁCZ, JURAJ

BLÍZKY VÝCHOD

Obzor, Bratislava, 1982
edícia Svet v kocke
fotografie Juraj Rácz, Milan Husár
obálka Tibor Hrabovský
1. vydanie, 3.000 výtlačkov
65-051-82

geografia, história
660 s., 80 s. čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný

PREDANÉ

*kocev**geog*

Blízky východ: už pri tejto predstave sa nám vynorí bohatá minulosť krajín patriacich do tejto časti sveta — staré kultúry a náboženstvá, kolíska civilizácie; obrovské územie, kde žije 100 miliónov obyvateľov, nachádza sa veľké nerastné bohatstvo, ale nájdeme tu ešte väčšie sociálne kontrasty; ohnisko nepokojov, ustavičných konfliktov, premien, slovom, neuralgický bod planéty. Takúto oblasť ťažko charakterizovať niekoľkými vetami, ba niekedy sa to sotva podarí celej knihe. Kniha Juraja Rácza je však takou, ktorej sa podarilo mnohé. Vtesnať pätnásť štátov do jednej publikácie a pritom napísať o každom to podstatné, najzaujímavejšie a ešte čosi navyše, čo ich všetky spája, si vyžaduje nemálo: osobnú skúsenosť, štúdium rozsiahleho materiálu, erudíciu i zdravú mieru odvahy.

Najcharakteristickejším znakom tejto oblasti je ropa, surovina, bez ktorej sa moderný priemysel nezaobíde. Bola to práve ona, ktorá sem prilákala imperialistické veľmoci. Po rozpade koloniálneho systému tu zostali nadnárodné ropárske spoločnosti usilujúce sa ovládnuť národné bohatstvo arabských krajín. So silou organizácie OPEC priemyselne vyspelé kapitalistické štáty nerátali a za príčinu krízy svojho hospodárstva pokladajú každoročné zvyšovanie cien ropy. Ďalším znakom je islam; štátne náboženstvo v takmer každej krajine Blízkeho východu. Pod zelenou vlajkou islamu prebiehali mnohé ľudové hnutia, revolty i revolúcie, naposledy ľudová islamská revolúcia v Iráne, ktorej cieľom bolo vziať moc z rúk veľkokapitálu a vymaniť sa spod americkej závislosti. Ďalší vývin v tejto krajine je stále otvorený. Nemožno obísť ani izraelsko-arabský konflikt a s nim organicky spätý problém arabského ľudu Palestíny usilujúceho sa o štátnu samostatnosť a mnohé ďalšie.

Skúsený novinár, dopisovateľ ČTK z Blízkeho východu v rokoch 1977 — 1979 urobil svojou knihou úspešný krok. Predkladá nám výsledok niekoľkoročnej usilovnej práce, čo pri neprestajných zmenách v tejto búrlivo sa vyvíjajúcej časti sveta nebolo také jednoduché.