Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 22. marca 2020

TOLSTOJ, LEV NIKOLAJEVIČ - ANNA KARENINOVÁ II.

TOLSTOJ, LEV NIKOLAJEVIČ

 ANNA KARENINOVÁ II.

Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, Bratislava, 1956
Edícia svetových klasikov (60)
edícia L. N. Tolstoj: Spisy v 12 zväzkoch (10)
preklad Mária Klímová
obálka František Muzika
1. vydanie, 5.400 výtlačkov

beletria, román, literatúra ruská,
472 s., slovenčina
hmotnosť: 530 g

tvrdá väzba
stav: dobrý, bez prebalu, pečiatky v knihe

2,50 €

*trsos* in *H-parap*R4F





XXIII

Dolly si už chcela ľahnúť, keď k nej prišla Anna v nočnom úbore.

Cez deň Anna niekoľko ráz začínala dôverné rozhovory, ale vždy prestávala po niekoľkých slovách. „Potom sa pozhovárame, keď budeme samy. Toľko všeličoho ti musím povedať, “ vravela.

Teraz boli už samy a Anna nevedela, čo povedať. Sedela pri obloku, dívala sa na Dolly, preberala v pamäti všetky, ako sa jej zdalo, nevyčerpateľné zásoby dôverných rozhovorov, a nemohlo jej prísť na um ani slovo. V tejto chvíli sa jej zdalo, že už povedala všetko.

„No, čo robí Kity? “ spýtala sa s ťažkým vzdychom a previnilo hľadela na Dolly. „Dolly, povedz mi pravdu, nehnevá sa na mňa? “

„Nie, prečo by sa hnevala? “ povedala Darja Alexandrovna s úsmevom.

„Ale nenávidí ma, pohŕda mnou? “

„Ach, nie! Ale vieš, taká dačo sa neodpúšťa. “

„Áno, áno, “ povedala Anna, odvrátila sa a dívala sa otvoreným oblokom von. „Ale ja som nie na vine. A kto sa vlastne previnil? Čo je to vlastne previniť sa? Či mohlo byť inakšie? No, čo myslíš. Mohla si ty nebyť Stivovou ženou? “

„Naozaj neviem. Ale povedz mi radšej... “

„Áno, áno, ale nedokončili sme o Kity. Je šťastná? Vravia, že je Levin skvostný človek. “

„Skvostný, to je málo. Nepoznám lepšieho človeka. “

„Ach, aká som rada! Veľmi som rada. Skvostný, to je málo, “ opakovala Anna.

Dolly sa usmiala.

„Ale povedz mi niečo o sebe. Veď sa máme o mnohom pozhovárať. Zhovárali sme sa s... “ Dolly nevedela, ako ho nazvať. Bolo jej nepríjemné volať ho grófom, ale aj Alexejom Kirillovičom.

„S Alexejom, “ povedala Anna, „viem, že ste sa zhovárali. Ale chcela som sa ťa priamo opýtať, čo súdiš o mne, o mojom živote? “

„Ako to tak nachytro povedať? Naozaj neviem. “

„Nie, len mi všetko pekne povedz... Vidíš, ako žijem. No nezabúdaj, že nás vidíš v lete a že sme nie sami, keď si k nám prišla... Ale prišli sme sem včas na jar, žili sme tu celkom sami a zas tu budeme žiť sami a ja si neželám nič lepšieho. Ale predstav si, že by som žila sama bez neho, celkom sama, a raz to bude... Vidím zo všetkého, že sa to bude často opakovať, že polovicu času nebude bývať doma, “ povedala, vstala a prisadla si bližšie k Dolly.

„Pravdaže, “ pretrhla priateľku, ktorá jej chcela odporovať, „pravdaže, nasilu ho neudržím. Ani ho nedržím. Teraz sú preteky, pretekajú sa aj jeho kone, a on ide na preteky. Som veľmi rada. Len porozmýšľaj trošku o mne, pomysli na moje položenie... Ale načo o tom hovoriť? “ Anna sa usmiala. „Teda o čomže sa s tebou zhováral? “

„Zhováral sa o tom, o čom sa aj ja chcem s tebou pozhovárať, preto mi je ľahko byť mu advokátom: o tom, či niet možnosti, či by sa nedalo... “ Darja Alexandrovna sa zmiatla, „napraviť, zlepšiť tvoje položenie... Vieš, ako sa na to dívam... Ale jednako, ak je to možné, treba sa vám zosobášiť... “

„Teda rozsobáš? “ povedala Anna. „Vieš, že jediná žena, ktorá prišla ku mne v Petrohrade, bola Betsy Tverská? Veď ju poznáš? Au fond c’est la femme la plus dépravée qui existe.  Mala pomer s Tuškevičom a čo najodpornejšie klamala muža. A ona mi povedala, že ma nechce poznať, kým som v takomto bezprávnom postavení. Nemysli, že chcem porovnávať... Veď ťa poznám, dušička moja. Ale nevoľky mi to prišlo na um... No, čo ti teda povedal? “ opakovala otázku.