Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 25. októbra 2021

SÚPIS PAMIATOK NA SLOVENSKU I.

SÚPIS PAMIATOK NA SLOVENSKU I.
A-J

Obzor, Bratislava, 1967
Slovenský ústav pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody
obálka Rudolf Altrichter
1. vydanie, 3.500 výtlačkov
65-103-67

história,umenie
536 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý

NEPREDAJNÉ

*h-3/4-6*

Súpis národnohistorických pamiatok okrem údajov o udalosti, resp. o osobnosti, ktorej sa týkajú, obsahuje aj charakteristiku výtvarného diela, meno jeho autora a dátum postavenia, pravda, kde to bolo zistiteľné. Pri radení jednotlivých druhov národnohistorických pamiatok na prvom mieste sa uvádzajú pamiatky revolučných tradícií slovenského ľudu a Slovenska (robotnícke hnutie, Komunistická strana Československa, Slovenské národné povstanie, oslobodzovanie sovietskou armádou), potom pamiatky národnohistorické v širšom zmysle slova. Národnohistorické pamiatky sa druhove delia na pamätné miesta, pamätné domy, pamätníky, pomníky a pamätné tabule; v súpise v rámci svojich vyšších kategórií nasledujú práve v tomto poradí.

Súpis pamiatok je usporiadaný v abecednom slede lokalít, v ktorých sa pamiatky vyskytujú. Texty jednotlivých lokalít majú zásadne tento postup: názov obce, okres, geografická poloha, archeologické údaje, história obce, charakteristika pôdorysného typu a urbanistický opis, objekty ľudovej architektúry, umeleckohistorické pamiatky, technické pamiatky a národnohistorické pamiatky. Pretože sa v Súpise vyskytuje veľa druhov umeleckohistorických pamiatok, jednotlivé druhy sa opisujú podľa zásad historicko-spoločenského vývoja v takomto poradí: hrad, hradby, kaštiele, kúrie, obytné domy podľa historických štýlov (vo väčších mestách usporiadané ešte podľa ulíc, námestí a evidenčných čísel), verejné budovy, kultové stavby, drobná architektúra a pomníky na verejných priestranstvách, cintoríny. Pri každom významnejšom objekte uvádzajú sa historické údaje týkajúce sa stavby, prestavby ako aj stavebný rozbor objektu, hnuteľný inventár interiérov, doplňujúce umeleckopriemyselné predmety a napokon aj predmety, ktoré boli z objektu oddisponované do verejných domácich, či zahraničných zbierok.

Významné objekty sú dokumentované plánmi a rezmi, od situačných výkresov až po detailné pôdorysy.

Historické charakteristiky obsahujú údaj o vzniku lokality, prípadne o prvom doklade v písaných prameňoch, ďalej o zaradení do hospodársko-sociálnej štruktúry spoločnosti a o prevažujúcom zamestnaní obyvateľstva. Urbanistické charakteristiky a analýzy jednotlivých sídlištných celkov sa spracúvali z hľadiska ich historického významu a ich architektonicko-urbanistickej hodnoty. Mestské pamiatkové rezervácie a mestá s historickými jadrami sa sledovali takto od ich vzniku až po posledné stavebné zásahy.

V materiáli ľudovej architektúry sa sledovali základné javy, určujúce vývin a typickosť ľudovej architektúry v období posledných dvesto rokov. Za takéto javy sa určili sídelné typy, materiál, stavebné techniky, konštrukcie, priestorové členenie, štíty, priečelia, vstupy, maľby, ozdobné prvky a hospodárske stavby.

Výber technických pamiatok sa uskutočnil z hľadiska významu technického diela či zariadenia pre naše dejiny, pokiaľ bolo možné tento význam zvážiť a vyhodnotiť. Údaje o objektoch sa zameriavajú na stručné charakterizovanie technickej pamiatky formou základných historických, miestnych a technologických informácií.