Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 7. októbra 2021

LANGER, MARTIN - HLÁSKY

LANGER, MARTIN

HLÁSKY

dybbuk, Praha, 2007
edícia Poezie (5)
obálka Adriena Šimotová
doslov Jan Šulc
1. vydanie
ISBN 978-80-86862-26-2

literatúra česká, poézia, číslované vydanie, podpis autora
56 s., čeština

mäkká väzba. malý formát
stav: veľmi dobrý

NEPREDAJNÉ

*botka**h-tv-4/3*

Sbírka Hlásky není pouhou výsečí několika básní za jisté období, ale vyzrálou nadosobní výpovědí o hořkých intimních tématech. Pečlivá kompozice vytváří jednolitý a citlivě strukturovaný celek, v němž jsou pevně spojeny obdobné, ale i odlišné a navzájem se doplňující motivy, postupy a především niterné postoje. Tyto konkrétní nálady vycházejí z událostí a příběhů a jsou zachyceny jazykem, který směřuje především ke zkratce, hutnosti, důrazu na přesné vyjádření a pevný tvar bez okázalých aranží.

Pesimismus a poetická drsnost autorových promluv jsou patrnou stylizací, jež je dána neustálou touhou po ostrých obrysech. Děje se tak nejčastěji v prostoru soustředěném na slovo, skrze než Martin Langer neúnavně hledá cestu k realitě — protože nebo přestože samotná slova jsou často jen naznačeným výrazem skutečnosti.

Martin Langer (1972, Varnsdorf) vystudoval kvasnou technologii piva a sladu na Střední průmyslové škole potravinářské technologie v Praze, poté prošel řadou povolání, pracoval například jako knihkupec, sládek, dělník, myč nádobí, vedoucí výroby v kořenářské výrobě. Od roku 2000 pracuje na volné noze jako reportér, dramaturg, scénárista a příležitostný copywriter.

Dosud publikoval básnické sbírky Palác schizofreniků (1990), Animálni evangelium (1992), Já nezemřu zcela (1996), Průsmyky (1997). Za svou poslední sbírku Pití octa (2001) obdržel Cenu Jiřího Ortena. Jeho básně jsou zastoupeny v básnických antologiích Jedním uchem dovnitř (1997) a Vrh křídel. Svými články a rozhovory přispívá do řady literárních časopisů (mj. Revolver Revue, Tvar, Host, Literární noviny, Iniciály, Vokno). Věnuje se fotografii a žije v Praze.