Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 7. októbra 2021

FIGULI, MARGITA - BABYLON I., II.

FIGULI, MARGITA

BABYLON I., II.

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1964
edícia Spoločnosť priateľov krásnych kníh (172)
obálka František Kudláč
3.vydanie, 25.000 výtlačkov

beletria, román, história, starovek, literatúra slovenská
436+404 s., slovenčina

tvrdá väzba
stav: dobrý, 1 diel bez prebalu, prebal ošúchaný

0,90 €

*gopal5**bels*

BABYLON, toto jedinečné dielo slovenskej literatúry, aj významná méta spisovateľkinho umeleckého vývinu, rodilo sa za súmračných čias druhej svetovej vojny a aj jeho vydaním privítali sme oslobodenie nášho života. Vážna doba nútila autorku vyrovnať sa aj pri odľahlom historickom námete s otázkami širšej a zároveň súčasnej ľudskej platnosti. Margita Figuli, dovtedy skôr zobrazovateľka osobných a intímnych zážitkov, i keď ju zaujímala aj sociálna skutočnosť, slávna autorka Troch gaštanových koní, novely o láske, domove a spravodlivom živote, nabrala dychu k hýrivému oživeniu starovekej minulosti. Vo svojom Babylone predstavila nám posledné chvíle Chaldejska, svetovládnej otrokárskej ríše, ktorú dobyl Kýros, predstaviteľ perzskej rozpínavostí za novou svetovou mocou. Aj Kýros, ktorého zotročené vrstvy chaldejskej ríše čakali ako osloboditeľa, ukázal sa napokon krutým otrokárskym dobyvateľom. Taká je historická pravda, i keby osoba nového vládcu sveta bola opradená nymbom lásky a zbožňovania. Vladárske rozbroje medzi predstaviteľmi babylonskej štátnej moci a jej odporcom — kňažskou Esagilou, ale najmä jej zradné spájanie sa s Kýrom i samotná perzská agresia pripomínajú v čomsi udalosti, ktoré sme prežili pri nedávnom dobyvateľskom pochode hitlerovských armád. Pravda, podobnosť je skôr v zmysle udalostí, v hľadaní východiska z chaosu čias, nie priamo v ich priebehu.

Margite Figuli podarilo sa pritom svojrázne spojiť spoločenské udalosti s individuálnym ľudským osudom, a to práve tak pri osobách vladárov, ministrov a veliteľov vojsk ako pri postavách ľudových. V najvýraznejšej z nich, vo svojom chaldejskom dievčati Nanai spodobila vlastne svoje poňatie lásky, života a jeho zmyslu. Krásna Nanai je hrdinkou ťažkého života, ale aj výtvorom sna o svete a o ľudoch. Je aj skutočná aj romantická. Skutočná Je zmyslom svojho konania a romantická pri jeho chvíľkovom uskutočňovaní. V jej osude je ukrytá vzácna autorkina filozofia opravdivých ľudských vzťahov, lásky, jej sily a prirodzenosti i nádhernosti jej prejavu.

V románe Babylon rozžiarili sa temer všetky skvosty autorkinho talentu. Dusí horúčava babylonskej krajiny, udivuje cudzokrajná príroda, jagá sa bezpočet drahokamov, honosia sa paláce, visuté zahrady, chrámy, divotvorné stavby slávneho Mesta Miest. Ale jednako len medzi všetkou tou hýrivosťou rúch, slávností i vojnovej hrôzy najvrúcnejšie pôsobí autorkina snaha po ľudskom súzvuku, porozumení a v dôsledku po spojení pravdy s krásnom.

Pre tieto a ešte iné vlastnosti, ktoré odkrýva čitateľ Babylonu, vydávame dnes Babylon už po tretí raz.