Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 5. októbra 2021

ZÚBEK, ĽUDO - FAREBNÝ SEN

ZÚBEK, ĽUDO

FAREBNÝ SEN
Imaginárny portrét maliara Jána Kupeckého
Nová verzia románu Ján Kupecký, ktorý vyšiel v dvoch dieloch roku 1938

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1965
edícia SPKK (187)
1. vydanie, 13.000 výtlačkov
72-041-65

literatúra slovenská, beletria, román, životopisy, výtvarné umenie, 
276 s., čb. fot., slovenčina

tvrdá väzba
stav: dobrý, prebal ošúchaný

1,70 €

*gopal4**bio*

JÁN KUPECKÝ - J. C. Fuessli, Kupeckého životopisec, pôvodom Švajčiar, píše, že sa Kupecký narodil roku 1667 v Pezinku. Do pätnásteho roku svojho života sa zdržoval u svojich rodičov, pôvodom českých tkáčov, ktorí sa odsťahovali z rodného kraja, aby neboli nábožensky prenasledovaní. Potom sa mladý Kupecký nakrátko dostáva na holíčsky zámok za učňa k švajčiarskemu maliarovi Benediktovi Clausovi. S ním sa neskôr presťahoval do Viedne, kde sa tri roky učil. Po vyučení odišiel do Talianska a uchytil sa v Ríme. Spočiatku sa živil kopírovaním cudzích prác. Roku 1709 sa vrátil do Viedne. Pracoval aj pre cisársky dvor, ale dvorským maliarom sa nestal. Roku 1712 portrétoval v Karlových Varoch ruského cára Petra I. Po roku 1723 presťahoval sa do Norimberku, kde umrel 16. februára 1740. Kupeckého obrazy, väčšinou portréty, sú roztrúsené po všetkých väčších európskych obrazárňach. Úplný súbor grafík podľa Kupeckého obrazov je v Mestskom múzeu v Bratislave. Najväčšie zbierky umelcových obrazov sú v Budapešti, vo Viedni, v Norimberku, Mníchove, v Berlíne a v Prahe. Mnohé z obrazov, pripisovaných Kupeckému, pochádzajú od jeho nezistených vrstovníkov. Väčšiu výstavu Kupeckého diel po dlhom čase usporiadali roku 1913 v Prahe, kde zhromaždili 18 olejomalieb, 11 kresieb a 122 grafík podľa jeho obrazov. Na výstave „Pražské baroko 1600—1800”, usporiadanej roku 1938 v Prahe, zhromaždili 16 Kupeckého obrazov. Na Slovensku bola príležitostná výstava a potom v rokoch 1952-53 najväčšia výstava Kupeckého diel, umiestená v Mestskom múzeu v Bratislave.

ĽUDO Z Ú B E K - Tvorca diel s historickou tematikou. Vyberá si, počnúc šestnástym storočím, výrazné postavy z našej národnej minulosti, aktualizuje ich umelecky zvýrazňuje ich osudy odkaz.
Narodil sa 12. júla 1907 v Malackách.

ROMÁNOVÁ TVORBA:

JÁN KUPECKÝ, I., II. diel, r. 1938,

V SLUŽBÁCH MATEJA HREBENDU r. 1949,

MURÁRSKY CHLIEB, r. 1952, DOKTOR JESENIUS, r. 1956,

JAR ADELY OSTROLÚCKEJ, r. 1951

ZLATO A CHLIEB, r. 1952.

NOVELISTICKÁ TVORBA:

SKRYTÝ PRAMEŇ, r. 1956, druhé vydanie r. 1963.

Známy prekladateľ z maďarčiny.