Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 9. októbra 2021

SELINKOVÁ, ANNEMARIE - DÉSIRÉE

SELINKOVÁ, ANNEMARIE

DÉSIRÉE
(Désirée)

Smena, Bratislava, 1978
preklad Jozef Petro
obálka Zoltán Salamon
2. vydanie, 62.000 výtlačkov
73-024-78

beletria, román, história, literatúra rakúska
568 s., slovenčina

tvrdá väzba
stav: dobrý

1,70 €

*rekry*hroda**belx*

Napoleon, jeho osobnosť, ľudia a udalosti, čo ho obklopovali, a napokon aj historická éra, v ktorej žil, to sú vďačné a takmer nevyčerpateľné námety pre všetky druhy umenia. Azda najčastejšie ich vo svojich dielach spracovali literárni tvorcovia. Aj román, ktorý predkladáme slovenskému čitateľovi, čerpá z tohto obdobia. Napriek tomu je však jedinečný, lebo je to pohľad ženy. Autorka pozerá očami svojej hrdinky Bernadiny Eugénie Désirée Claryovej, neskoršie zvanej iba Désirée, na búrlivé deje vtedajšej Európy. A treba zhodne s kritikou konštatovať, že je to pohľad celkom nový, odlišný od doterajších literárnych spracovaní.

... Keď sa s ním zoznámila a dokonca aj zasnúbila, volal sa ešte Napoleone Buonaparte. Keď ho videla posledný raz, volal sa už Napoleon Bonaparte. A medzitým boli roky priam nabité dejinnými udalosťami, pre budúcnosť Európy takými významnými: Napoleonov vzostup k moci, jeho dobyvateľské výboje na všetky strany Európy a proti celej Európe, no neskôr aj jeho ústup zo slávy, neúspechy, porážky, pád — i smrť v ďalekom, cudzom vyhnanstve. Désirée dostáva od svojho otca marseillského obchodníka s hodvábom denník, do ktorého si značí všetko, čo vidí okolo seba. Zo zradenej Napoleonovej snúbenice sa stáva jeho švagrinou (Napoleonov brat sa oženil so sestrou Désirée), neskôr manželkou generála Jeana-Baptista Bernadotta, ktorý sa stal adoptívnym korunným princom a neskôr aj korunovaným kráľom Švédska a zakladateľom dnešnej švédskej kráľovskej dynastie.

Životný príbeh Désirée sa odohráva v samom strede historických udalostí búrlivej doby. Autorka sa dôsledne pridržiava historických skutočností, a tak toto denníkové rozprávanie, nabité dramatickosťou, získava punc autentickosti. Jej osobný, tak typicky ženský pohľad na dobu a jej ľudí — na Napoleona a jeho rozvetvenú rodinu, na generála Fouchéa, kráľa Ľudovíta XVIII., či na skladateľa Beethovena a desiatky ďalších známych historických postáv — je nevšedným, historicky verným obrazom aj hodnotením tohto búrlivého obdobia Európy.

Viacerí kritici prirovnávali Désirée k známemu románu Odviate vetrom (Juh proti Severu) americkej autorky Margaret Mitchellovej: obidva romány sú široké a pestré historické ságy o dvoch významných dejinných úsekoch Ameriky a Európy, obidva sú napísané a koncipované z pohľadu ženy. Ale obidve autorky majú spoločné aj niečo iné: ani Mitchellová, ani Selinková po uvedených románoch nenapísali už nijaké väčšie románové dielo, akoby cítili, že ich románové prvotiny sú súčasne aj vrcholom ich rozsahom síce malej, ale úrovňou veľkej a úspešnej literárnej tvorby.