Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 25. októbra 2021

JARIABEK, ONDRIŠ - Z PASTIERČAŤA HEREC 1

JARIABEK, ONDRIŠ

Z PASTIERČAŤA HEREC 1
Alebo cesta z cisárstva cez dve republiky

Slovenský spsiovateľ, Bratislava, 1988
prebal Ladislav Vančo
1. vydanie, 8.000 výtlačkov
072-043-88

divadlo, životopisy
320 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*prikoc**bio*

Keď mi v prvomájovom sprievode roku 1979 redaktor Slovenského spisovateľa Ján Medveď navrhol napísať SPOMIENKY, sľúbil som, ale súčasne som sa zadumal: Napísať spomienky, to znamená napísať knihu. Každá kniha sa má čítať a dačo človeku vravieť. Tento oriešok ja nedajbože rozlúsknuť. Pán redaktor neuspokojil sa len s mojím sľubom, ale kedykoľvek sme sa stretli, skontroloval, či píšem. Prikývol som, hoci som nepísal, ale dumal — a usilovne. Až som konečne prišiel na to, ako to urobiť.

Bol som filmovať na Kysuciach, kde som za prvej republiky dvanásť rokov učil. Žiaci ma poznali i po tridsiatich rokoch. Ja ani jedného. Akože aj, už boli otcovia, matere, podaktorí aj starí otcovia. Stretol som sa s nimi v novom hoteli — lebo bola sobota a súčasne tancovačka. Dívam sa na ne, na tie moje deti, cez clonu spomienky: Vidím ich i v tvrdej jeseni do školy ísť bosé, aby si zašanovali topánky na zimu... A teraz samá paráda. Skoro lak-frak. Vlastnými vilkami a autami sa chválili. Pýtam sa ich viac-menej špásom: „Deti, a odkedy sa takto máte? “ Usmiali sa, pozreli po sebe a potom jeden: „Odkedy? Od nepamäti! “ a odbehli. Jedni do tanca, druhí k pohárikom. Povedľa pri stolíku sedel starec, ktorý to všetko počul a vraví: „Hja, v dobrote pamäti ubúda, v dobrote sa na zlé ľahko zabúda. “ A vtedy som si povedal: Pre takýchto napíš knihu, nech sa dozvedia, ako to bolo za tej „nepamäti“. Narodil si sa za cisára pána ako pastierča, pamätáš na tie roky útlaku a biedy, veď si tu učil, a dnes, hľa, za pár socialistických rokov po nich ani znaku. O tom píš! Zabúdajúcim pripomeň, ako žili, budúcim zas, ako sa žilo, aby si vedeli vážiť život, ktorý žijú.

Nuž pustil som sa do toho. Spomienku k spomienke ukladal, kde-tu popretkával smútok veselým — veď ani v biede nebolo všetko slzavé. Ani som sa nenazdal a bolo „dielo“ Z pastierčaťa herec na svete. Pravdaže, prešlo rôznymi štáciami náročných úprav, ako každé dielo.

Ale je tu. Odovzdávam vám ho. S obsahom, verím, nebudete mať problémy. Je diktovaný srdcom a zacielený k dnešku, po ktorom som túžil od detstva.