Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 30. júla 2022

HEGER, JOZEF - NÁZVOSLOVIE ORGANICKEJ CHÉMIE

HEGER, JOZEF

NÁZVOSLOVIE ORGANICKEJ CHÉMIE

Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Bratislava, 1986
prebal Milan Bendžela
1. vydanie, 4.000 výtlačkov
67-224-86

veda, chémia
320 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe, prebal ošúchaný

8,50 €

*bib24*vat-che*

V súvislosti s ustavičným rozvojom organickej chémie vzrastá už aj doteraz obrovský počet známych organických zlúčenín, z čoho vyplýva potreba presne, jednoznačne, jednotne a medzinárodne zrozumiteľne ich pomenovať. Túto neľahkú úlohu plní Komisia pre názvoslovie organických zlúčenín Medzinárodnej únie pre teoretickú o aplikovanú chémiu (IUPAC), ktorej členom je aj autor doc. DrPh, PhMr, Jozef Heger.

Názvosloviu organickej chémie sa autor oficiálne venuje od roku 1953, keď sa stal členom Subkomisie pre terminológiu organickej chémie SAV. V súčasnosti pracuje ako docent organickej chémie a, zástupca vedúceho Katedry anorganickej a organickej chémie Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave. Popri svojej pedagogickej i výskumnej práci, v ktorej sa zameriava najmä na oblasť cyklických hydroxymetylovaných ketónov a alkoholov, na heterocyklické zlúčeniny dusíka, na niektoré problémy stereochémie a v ostatnom čase na oblasť biologicky aktívnych zlúčenín pôsobiacich na kardiovaskulárny systém, sústavne sa venuje problémom tvorby názvov organických zlúčenín, čoho dôkazom sú dve knižné vydania Názvoslovia organických zlúčenín, a to v rokoch 1966 a 1972 v SPN Bratislava. Spolu s profesorom Ľudovítom Krasnecom týmito vysokoškolskými príručkami položili základy tvorby názvov organických zlúčenín. V roku 1981 vydal doc. Heger v SPN Bratislava publikáciu: Ako tvoriť názvy organických zlúčenín, ktorú vypracoval pre potreby žiakov stredných škôl.

Od roku 1975 je doc. Heger predsedom Názvoslovnej komisie pre organickú chémiu Vedeckého kolégia SAV pre chemické vedy. V roku 1985 ho Československý národný komitét chémie navrhol za československého reprezentanta do Komisie pre názvoslovie organickej chémie IUPAC. Na zasadaní tejto komisie v Lyone v auguste zvolili docenta Hegera za

Doc. Heger pri spracúvaní jednotlivých pravidiel pre tvorbu názvov organických zlúčenín vychádzal jednak z definitívnych pravidiel, jednak z odporúčaných pravidiel vypracovaných Komisiou pre názvoslovie organických zlúčenín Medzinárodnej únie pre teoretickú a aplikovanú chémiu (IUPAC), pričom bral do úvahy osobitosti slovenského jazyka.

Táto príručka má pomôcť tak študentom vysokých škôl, ako aj pracovníkom v odbore organickej chémie pri správnom tvorení názvov organických zlúčenín.