Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 31. júla 2022

FEYNMAN, RICHARD P. - FEYNMANOVE PREDNÁŠKY Z FYZIKY 5

FEYNMAN, RICHARD P.
LEIGHTON, ROBERT P.
SANDS, MATTHEW

FEYNMANOVE PREDNÁŠKY Z FYZIKY 5
(The Feynman lectures on physics)

Alfa, Bratislava, 1990
Edícia matematicko-fyzikálnej literatúry
preklad Pavol Kebis, Ľudovít Kuniak
prebal Jozef Michaláč
1. vydanie, 10.000 výtlačkov
ISBN 80-05-00518-0

fyzika, veda
544 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: veľmi dobrý, pečiatky v knihe

PREDANÉ

*x2xbib24x*vat-fyz* in h-2-5 

Zastavme sa v krátkosti pri niektorých filozofických dôsledkoch kvantovej mechaniky. Tak ako vždy, problém má dve stránky: Jednou sú filozofické dôsledky pre fyziku a druhú predstavujú ich extrapolácie do iných oblastí. Ak sa filozofické myšlienky spojené s vedou, prenášajú do inej oblasti, obyčajne sa pri tom úplne skomolia a prekrútia. Preto obmedzíme naše komentáre podľa možnosti iba na samotnú fyziku.

Najzaujímavejšou stránkou, ktorou začneme, je myšlienka princípu neurčitosti: Pozorovanie vplýva na daný jav. To je známe už dávno, ale vtip je v tom, že tento efekt nemožno zanedbať, minimalizovať alebo ľubovoľne zmenšovať tým, že upravíme merací prístroj. Ak sledujeme určitý jav, nemôžeme si pomôcť, ale vždy ho aspoň v minimálnej miere narušíme; toto narušenie je nevyhnutné pre súlad v našom chápaní. V časoch predkvantovej fyziky bol pozorovateľ niekedy dôležitý, ale len v triviálnom zmysle. Bol nastolený takýto problém; Robí padajúci strom v lese hluk, aj keď pri tom nikto nie je, kto by to počul? Samozrejme, že skutočný strom v skutočnom lese pri páde spôsobuje hluk, aj keď tam nikoho niet. Zostanú po ňom iné stopy. Zvuk rozhýbe listy a ak by sme boli dostatočne pozorní, azda by sme niekde našli, že sa nejaký tŕň ošuchol o list a jemne ho poškriabal, čo by sme nevedeli vysvetliť, ak by sme nepredpokladali, že list sa chvel. Takže v istom zmysle by sme museli pripustiť, že zvuk vzniká. Mohli by sme sa opýtať: Došlo pri tom k dojmu zvuku? Nie, dojmy súvisia zväčša s vedomím. A či si to mravce uvedomili (a či vôbec nejaké mravce v lese boli), alebo či si to uvedomil strom, nevieme. Nechajme problém tak ako je.

Ďalšou skutočnosťou, ktorú ľudia zdôrazňovali od tých čias, čo sa kvantová mechanika rozvíjala, je myšlienka, že by sa nemalo hovoriť o tých veciach, ktoré sa nedajú zmerať. (Teória relativity vlastne tvrdí to isté. ) Pokiaľ niečo nemožno definovať meraním, nemá to v teórii čo hľadať. A keďže meraním sa nedá určiť presná hodnota hybnosti lokalizovanej častice” nemá v teórii miesto. Predstava, že sme skončili práve tam, kde i klasická fyzika, je vonkoncom nesprávna.

Úryvok z kapitoly 2