Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 16. júla 2022

BORECKÝ, LADISLAV - VÍRUSY, IMUNITA A INTERFERÓN

BORECKÝ, LADISLAV

VÍRUSY, IMUNITA A INTERFERÓN

Osveta, Martin, 1983
edícia Dérerova zbierka (74)
Edícia pre postgraduálne štúdium lekárov
obálka Pavol Menich
2. prepracované a doplnené vydanie, 1.200 výtlačkov
70-086-83

zdravotnícka literatúra, zdravie
480 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe

5,00 €

*bib24*zdr*

Naliehavým infektologiokým problémom súčasného sveta sa stali vírusové ochorenia. Pri hľadaní protivírusových liekov sa naráža na podobné ťažkosti ako pri hľadaní protinádorových liečiv: v obidvoch prípadoch by malo liečivo odlišovať zdravú bunku od infikovanej alebo nádorovej bunky, čo sa zatiaľ darí len málo.

Vírusové choroby majú zväčša samoliečivý charakter, napr. chrípka, pri ktorej sa chorobný proces zastavuje i bez liečebného výkonu po niekoľkých dňoch. V samoliečivom procese pôsobia regulačné mechanizmy organizmu, ktoré majú imunologický a špecifický i nešpecifický charakter a sú sprostredkované bunkami, ako aj látkami bielkovinovej, lipidickej povahy atď. Vírusy však netvoria homogénnu skupinu infekčných agensov a ani odpoveď organizmu pri rozličných vírusových infekciách nie je identická. Preto i štúdium mechanizmov, ktoré samoliečivý charakter vírusových ochorení podmieňujú a ktoré by mohli byť využité v profylaxii a terapii vírusových ochorení, závisí od ďalšieho pokroku virológie, ako aj imunológie.

Druhé vydanie úspešnej monografie a postgraduálnej príručky člena korešpondenta ČSAV a SAV Ladislava Boreckého Vírusy, imunita a interferon je obohatená novými statiami, údajmi zodpovedajúcimi moderným poznatkom vedy, ktoré svedčia jednak o búrlivo sa rozvíjajúcej virologickej a imunologickej problematike, jednak o schopnosti autora všetky tieto poznatky zachytiť, zatriediť, vlastným úsudkom i vlastnými experimentálnymi prácami potvrdiť a obohatiť.

Táto odborná monografia sa zaoberá obrannými mechanizmami v živom organizme pri infekcii.

V prvej časti sa analyzujú vírusy a povaha infekčného procesu vyvolaného vírusmi. V druhej časti sa opisuje odpoveď organizmu pri infekcii a nádorovom bujnení.

V tretej časti sa zhrnuje súčasný stav poznatkov o interferone, ktorý možno chápať ako homeostatický bunkový regulátor so širokým spektrom protivírusovej (a protinádorovej) účinnosti a ktorý vyhovuje tak definícii lymfokínov (cytokínov), ako aj hormónov.

Kniha je na vysokej odbornej úrovni a má vedecký a spoločenský význam, pretože ukazuje cestu boja proti vírusovým a nádorovým chorobám. Je určená lekárom, veterinárom, mikrobiológom, virológom a imunológom.