Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 10. júla 2022

HORÁK, MILAN - INFRAČERVENÁ SPEKTRA A STRUKTURA MOLEKUL

HORÁK, MILAN
PAPOUŠEK, DUŠAN

INFRAČERVENÁ SPEKTRA A STRUKTURA MOLEKUL
Použití vibrační spektroskopie při určování struktury molekul

Academia, Praha, 1976
obálka Miroslav Houska
1. vydanie, 1.200 výtlačkov
21-027-76

veda, chémia
840 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, prebal poškodený, pečiatky v knihe

PREDANÉ

*bib24*vat-che*

Infračervená spektroskopie zaujala během posledních dvou až tří desetiletí významné místo mezi fysikálními metodami studia struktury a konstituce molekul, které nebylo nijak ohroženo ani rychlým rozvojem některých nových odvětví molekulové spektroskopie, jako je např. metoda jaderné magnetické resonance. Je to dáno především universálním charakterem infračervené spektroskopie, které lze použít jak ke studiu geometrie molekuly, tak při strukturní diagnose, či v kvalitativní, resp. kvantitativní analyse kteréhokoliv typu chemických sloučenin. Další rozvoj této metody není přitom ani zdaleka ukončen, jak o tom svědčí stále rostoucí počet publikací z tohoto oboru i sériová výroba nejrůznějších typů infračervených spektrofotometrů, která se stala v mnoha průmyslových státech velmi výnosnou součástí výroby vědeckých přístrojů.

Při rychlém hromadění značného množství informací, ke kterému v progresivním oboru nutně dochází, je zajisté žádoucí najít klíč, s jehož pomocí by se zjednodušila orientace v obsáhlém materiálu. Kniha M. Horáka a D. Papouška je pokusem o nové zpracování poznatků o infračervených spektrech složitých molekul ke studiu struktury a konstituce chemických sloučenin.

Kromě základů teorie vibračních spekter molekul je v knize především zpracován obsáhlý soubor dat, použitelných při běžných diagnostických aplikacích infračervené spektroskopie. Od dosavadních monografií z tohoto oboru se zpracování látky liší tím, že interpretace spekter určité skupiny sloučenin je založena na interpretaci spekter některé jednoduché modelové molekuly (např. methanolu pro skupinu alifatických alkoholů). Spektra těchto modelových molekul byla podrobně analysována a přiřazení pásů bylo zpravidla ověřeno výpočtem normálních vibrací. Zvláštní pozornost je věnována pásům charakteristických vibrací atomových skupin v molekule, které jsou typické pro príslušnou skupinu chemických sloučenin (např. skupina COH v alkoholech).

Výklad spekter se tím značne zjednosuší a všechny podstatné údaje bylo možno uvést v přehledné tabelární formě. Nový způsob zpracování vedl současně k odlišnému způsobu jeho třídění. Protože výklad je zaměřen na určité části molekul a na vazby, setřel se často rozdíl mezi sloučeninami řaženými z hlediska systému do kategorie organické a anorganické chemie. Z toho důvodu obsahuje kniha také spektra některých anorganických sloučenin, i když hlavní pozornost je věnována sloučeninám organickým.

V knize je zpracováno přes 4000 původních prací z posledních let, které jsou spíše representativním než vyčerpávajícím přehledem literatury k danému problému. Část látky je převzata z původních výsledků autorského kolektivu a rovněž převážná většina publikovaných spekter byla autory změřena.