Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 2. júla 2022

STEJSKAL, JARÝK - ZABUDNI NA EVEREST

STEJSKAL, JARÝK
VRANKA, MILAN

ZABUDNI NA EVEREST
Tri osemtisícovky - Lhoce Šar, Dhaulágirí, Čho Oju - a jedna, tá najvyššia, nevylezená

Šport, Bratislava, 1989
fotografie Jarýk Stejskal
obálka Jarýk Stejskal, Peter Buzinkay
1. vydanie, 30.000 výtlačkov
ISBN 80-7096-033-7
 
šport, horolezectvo
176 s., čb a far. fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý

PREDANÉ

*sampa*sport*

Zaslúžilý majster sportu Jaromír Stejskal (1949) patrí do úzkej československej špičky, ktorá sa od konca sedemdesiatych rokov programovo snaží o preniknutie medzi svetovú elitu vo výškovom horolezectve. Na svojej ceste postupoval úspešne „zdola nahor“ - od pieskovcových skál, Tatier a nižších terénov cez horstvá alpského a pamírskeho typu. Treba však zdôrazniť, že už mimohimalájskymi výsledkami sa zaradil medzi najúspešnejších československých horolezcov v histórii. Nebol horolezeckým zázrakom, ktorý zažiari nakrátko. Nepatrí ani do skupiny vyblednutých hviezd, ktoré sa vytrvalo priživujú na vlastnej minulosti. Jeho cieľavedomosť, vytrvalosť a stabilne vysoká výkonnosť mu umožnili prirodzené, nenásilné prenesenie aktivity aj do Himalájí. Ani tam, pravda, nepodľahol márnivému zbieraniu najvyšších vrcholov, ani vo výškovom horolezectve nezišiel z cesty hľadania športovo najhodnotnejších prístupov. Svedčia o tom nielen prvovýstupy dovtedy neprelezenými vysokými himalájskymi stenami (južná stena Lhoce Šaru, 8 400 m, západná stena Dhaulágirí, 8 167 m), či zimný výstup na Čho Oju (8 201 m), ktorý bol súčasne prvým československým zimným výstupom a prvým československým výstupom alpským štýlom na osemtisícovku, nasvedčuje tomu i pokus o prvý neexpedičný výstup Boningtonovou cestou, jednou z najťažších ciest na Mt. Everest (8 848 m). 

Tak, ako je Stejskal nekompromisný a priamy vo svojom zamilovanom športe, tak poctivo, pritom však pútavo a sviežo rozpráva - píše. Vovádza čitateľa do víru dejov, ktoré v minulosti podriemkávali pod clonou pátosu, ktoré zastierala autorsky neúmerná láska k prírode, osobitne k horám, a napokon i geografická a chronologická faktografia. Cez svoje radosti a úspechy, žiale i neúspechy odhaľuje nám súčasné športové výškové horolezectvo v novom svetle.

Vo sviežej Stejskalovej a Vrankovej knihe poznávame horolezectvo nielen súčasné, ale i pravdivé a príťažlivejšie.

Ivan Dieška