Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 4. júna 2022

ZÚBEK, ĽUDO - DOKTOR JESENIUS

ZÚBEK, ĽUDO

DOKTOR JESENIUS

Mladé letá, Bratislava, 1976
ilustrácie František Šesták
prebal Ľubomír Krátky
doslov Jozef Polišenský
3. vydanie, 10.000 výtlačkov
66-078-76

životopisy, román, beletria, literatúra slovenská
402 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý

PREDANÉ

*sampa*bels*

Samo meno hrdinu Zúbkovho románu nehovorí dnešnému čitateľovi veľa — pár skromných dát, ktorými ho predstavujú náučné slovníky či dejiny literatúry a medicíny, podrobnejší či menej podrobný výpočet a rozbor jeho diel. Obraz i osud učenca a človeka skrytý je súčasníkovi hradbou troch storočí. A predsa je to meno, ktoré preblesklo aj k nám a pripomína, že šlo o nevšedného vedca i bojovníka.

Stáva sa, je rovnaký záujem vzbudzuje o osobnost prísna historická veda i literárne umenie a každé svojím spôsobom odkrýva neznámu tvár, náhľady na ľudský osud. Jesenius je jednou z takýchto postáv.

Vratislavský rodák, uhorský zeman a rytier, lekár-vedec, na svoju dobu priebojný, vstrebávajúci do seba pokrokového ducha univerzity v Padova, Wittenbergu i Prahe, jeden z významných ľudí, ktorý mal možnosť zblízka vidieť Prahu ako stredisko novodobého prúdenia vo vedách i umení, pravda i s tápaniami a omylmi, i Prahu ako sídlo dvora Rudolfa II., stal sa základným kameňom pre umeleckú fikciu o období mimoriadne rušnom v dejinách českého kráľovstva i Uhorska, navyše, že bol postavou, ktorá svojím pôsobením a postojom stala sa ohnivkom spájajúcim alebo aspoň približujúcim osudy oboch našich národov. Stal sa Zúbkovi vďačným sprievodcom prvými dvoma desaťročiami 17. storočia v Čechách i na Slovensku v románe, ktorý spätne hľadá správne črty Jeseniovej podoby.

Nie každý detail románu, ako je to pri umeleckom diele prirodzené, opiera sa o prísnu literu histórie. Strhne však čitateľov záujem, pretože je poctivým úsilím vyhmatať v historickej postave jej ľudskú podstatu.

A tam, kde nestačili možnosti spisovateľa, pomôže slovo historika podložené faktami a v krátkom doslove Zostrí Jeseniov obraz.