Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 3. júna 2022

ANDROVIČOVÁ, ELENA - OD HIMALÁJÍ PO CEJLÓN

ANDROVIČOVÁ, ELENA

OD HIMALÁJÍ PO CEJLÓN
Za prírodou a pamiatkami Indie

Obzor, Bratislava, 1978
edícia Svetom
prebal Zoltán Hentz
1. vydanie, 5.000 výtlačkov
65-063-78

geografia, cestopis
160 s., čb a far. fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: veľmi dobrý, prebal pokrčený

1,00 €

*erima*sampa*geo*

Východ, najmä Ďaleký, odjakživa priťahoval záujem Európanov. A India ako téma cestopisnej literatúry bola vždy delicióznym článkom sveta, ktorý lákal cestovateľov, novinárov i príležitostných návštevníkov. Väčšina z nás ju pozná iba sprostredkovane, z populárnej geografickej, historickej či umeleckej literatúry.

Obrovská krajina s 3268090 km2 a 620 miliónmi obyvateľov, krajina s najvyššími veľhorami sveta, úrodnými rovinami a veľkými plošinami, krajina troch morí s posvätnou Gangou, Mahánadi a Indom, pravlasť starých Hindustáncov, Bengálcov, Bihárcov alebo Tamilov, bola už v bronzovej dobe priestorom veľkej civilizácie, slávnej védskej literatúry a nepreberného bohatstva hmotnej i duchovnej kultúry. Vystriedali sa na nej mohutné ríše: Magadhská, Manríjska, Moslimská, Tamilská a ďalšie. India je exkluzívna už svojím monzúnovým podnebím. Vládne veľkým nerastným bohatstvom. Jej ľud sa živí zväčša poľnohospodárstvom (pestujú sa tam obilniny, ryža, technické plodiny, cukrová trstina, kaučukovník atď. ), chovom dobytka a rybolovom.

Po rozdelení na hinduistický a moslimský štát, najmä od vzniku komunistickej strany a odkedy je samostatnou republikou, stáva sa aj industrializovanou krajinou s veľkými energetickými zdrojmi, ťažobným, hutným, chemickým i textilným priemyslom, na čom sa zúčastňuje ZSSR aj naša vlasť. V histórii ju často znepokojovali nájazdy dobyvateľov; po niektorých sa zachovali vzácne staviteľské pamiatky, ktoré korunujú najmä mohutné diela Veľkých mogulov.

Autorka navštívila „krajinu dávnych múdrostí" ešte roku 1970. Pracovala v Ránčí ako naša expertka — prekladateľka do angličtiny i z angličtiny. Veľa cestovala, sama podnikala exkurzie, aby získala čo najviac zážitkov a poznatkov z nesmierneho exotického bohatstva Východu. Čitatelia ju poznajú ako úspešnú prekladateľku z anglickej literatúry.

V tomto cestopise sa spĺňa jej veľká túžba: oboznámiť čitateľov s prírodou, bohatstvom i životom indického ľudu, s jeho etnografickými zvláštnosťami, orientálnou mentalitou a kultúrnymi (najmä architektonickými) pamiatkami. Všíma si aj spoločenské a politické pomery, premeny tradičnej Indie na civilizovanú krajinu. Zanietene presviedča, ako India s krásnym prírodným a historickým bohatstvom a ušľachtilými ľuďmi poskytuje svetu nehynúce materiálne a duchovné hodnoty. Približuje ich čitateľovi veľmi pútavo. Exotické neznámo Orientu — citlivo odpozorované v krajine veľkého spoločenstva národov a národností, vo veľmi diferencovaných geografických, hospodárskych a spoločenských pomeroch — je atraktívnou tematikou. Autorka v nej sprostredkúva informácie a poznatky predovšetkým o tom, čo sama videla, precítila a zažila v styku s ľuďmi od severu až po najjužnejší kút krajiny.