Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 3. júna 2022

KROPÁČ, ZDENĚK - DŽUNKY A LOTOSY

KROPÁČ, ZDENĚK

DŽUNKY A LOTOSY

Panorama, Praha, 1982
edícia Cesty
fotografie Vladimír Lammer
obálka Miloslav Fulín
1. vydanie, 7.200 výtlačkov

cestopis, geografia
168 s., čb a far. fot., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

1,90 €

*unk*geo*

Soubor Kropáčových črt z Vietnamu a Laosu je knížka velmi zajímavá a záslužná: rozvíjí fundovaný obraz země a lidí, těžce zkoušených válkou, a zároveň evokuje celý složitý proces životní obnovy. Autor jako zkušený reportér s vybroušeným stylem a hlubokou znalostí věci vrství na sebe jednotlivé záběry, tak jak se promítají v jeho citlivé paměti. Ať líčí podvečerní shon v jedné z uliček jihovietnamského okresního města, život v několikamiliónovém Saigonu, vietnamskou přírodu, současnou Hanoj či své cesty po oblastech po léta vystavených ničivé agresi, vždycky je to hluboká sonda do života lidí, do minulosti i přítomnosti země. Osudy lidí, znovu nalézajících své místo ve světě i v životě, jsou hlavní osou autorova vyprávění. Válka vždy znamená pro člověka nesmírnou tragédii, ale současně je pro něho s ničím nesrovnatelnou zkouškou: odsunuje vše nepodstatné v jeho osobnosti, dává vyniknout hrdinství či zbabělosti, čestnosti či podlosti, síle či slabosti.

Zdeněk Kropáč patří mezi ty autory, kteří plastickým, sdělným jazykem dokáží zachytit nezachytitelné — prchavý okamžik, atmosféru, náladu, krajinnou impresi i duši člověka. V tom je také jeho knížka nejpůsobivější: obrazy jím popisované nabývají širší platnosti, daleko přesahující rámec jedné země, jedné epochy.