Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 17. júna 2022

VIAZOVKIN, V. Z. - MATERIALISTICKÁ FILOZOFIA A CHÉMIA

VIAZOVKIN, V. Z.

MATERIALISTICKÁ FILOZOFIA A CHÉMIA
Materialističeskaja filosofija i chimija

Pravda, Bratislava, 1982
preklad Peter Majerský
1 vydanie, 1.500 výtlačkov
75-031-82

filozofia, veda, chémia,
160 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, pečiatky v knihe, prebal poškodený

PREDANÉ

*bib24*vat-chemia*

Súčasná veda sa čoraz väčšmi premieňa na bezprostrednú výrobnú silu a dotýka sa prakticky všetkých stránok života. V rámci tohto celkového procesu sme v posledných desaťročiach svedkami nesmierneho rozvoja chémie, a to tak jej teoretických poznatkov, ako aj jej praktického využitia. Aj táto skutočnosť bola zrejme pre sovietskeho filozofa V. S. Viazovkina podnetom, aby skúmal vzájomnú spätosť materialistickej filozofie a chémie v jej historickom vývoji.

V práci Materialistická filozofia a chémia si autor zvolil za hlavný predmet bádania chemický obraz sveta, „ktorý je najvyššou formou systematizácie chemického poznania, svojho druhu »chemickým svetonázorom«, predstavujúcim zovšeobecnený pohľad chémie na prírodu obklopujúcu človeka“. K svojej téme pristupuje logicko-historicky a skúma vývin chemického obrazu sveta od najstarších čias, od prvých domnienok starogréckych filozofov, cez stredovekú alchýmiu, flogistónovú teóriu, vznik chémie ako exaktnej vedy v prácach Lavoisiera až po súčasnosť. V. S. Viazovkin chápe chemický obraz prírody ako osobitú formu systematizácie vedeckého poznania, v rámci ktorej sa uskutočňuje syntéza najzákladnejších téz chémie, iných prírodných vied a súčasnej formy materialistickej filozofie. Zamýšľa sa tiež nad jeho ďalším vývojom, ktorý podmieňuje orientácia najdôležitejšieho chemického poznania na spoločenské problémy.

Prístupná forma, akou je táto práca napísaná, ju robí zrozumiteľnou nielen odborníkom, či už filozofom alebo chemikom, ale aj širšej čitateľskej verejnosti.