Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 3. júna 2022

HALLIBURTON, RICHARD - TISÍC A PŮL DOBRODRUŽSTVÍ

HALLIBURTON, RICHARD

TISÍC A PŮL DOBRODRUŽSTVÍ

Odeon, Praha, 1986
preklad Jiří Pobera, Slávka Poberová
edícia Klub čtenářů
doslov Bohuslav Šnajder
obálka Václav Bláha
1. vydanie, 131.000 výtlačkov
01-061-86

román, cestopis
496 s., čeština
hmotnosť: 553 g

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

0,50 €

*unk*belx-usa*

Romantika a dobrodružství lákaly člověka odjakživa. Nejinak tomu bylo i u amerického spisovatele Richarda Halliburtona, jenž díky veliké odvaze a houževnatosti dokázal prožít život neuvěřitelně barvitý, nabitý senzacemi a dobrodružstvím. Cílem první Halliburtonovy výpravy byla Evropa, kde třebaže zcela bez zkušeností, zato vybaven nezdolnou vůlí, úspěšně vystoupil až na vrchol Matterhornu. Svými dalšími výpravami chtěl dokázat, co se dosud nikomu nepodařilo, proto např. skočil do jedenadvacet metrů hluboké Studny smrti v Yucatánu, prožil noc na Olympu, nechal se uvěznit na Ďábelských ostrovech, aby poznal poměry v nejproslulejší a nejobávanější věznici na světě. Častým zdrojem inspirace mu byla četba: putoval po stopách Odysseových, Kolumbových, Cortezových, stejně jako Hannibal přešel na slonu Alpy, pokusil se žít jako Robinson, přeplaval Helespont. Své cesty Afrikou, Evropou, Asií, Amerikou a Oceánií podnikal mnoha různými způsoby: pěšky, v nejrůznějších vozidlech i plavidlech a také letadlem. V honbě za ojedinělými zážitky a senzacemi se vždy zároveň snažil získat co nejvíce zeměpisných, kulturních i historických poznatků a ty pak osobitou, často humorně laděnou formou sdělit čtenáři. Svědectvím, že se Halliburtonovi jeho záměr zdařil, je především to, že i dnes, padesát let od napsání poslední reportáže, zůstaly jeho cestopisy četbou poutavou, živou a stále přitažlivou.

RICHARD HALLIBURTON, americký spisovatel a reportér, nazývaný svými nadšenými čtenáři „smělý Dick", autor několika bestselleru, narodil se 9. ledna 1900 v Brownsville ve státě Tennessee. Již jako školák prožíval první okouzlení dálkami nad zeměpisnými učebnicemi, cestopisy a obrázky zajímavých míst. Po studiích na Princetonské univerzitě opustil proti vůli rodičů domov a vydal se do světa. První Halliburtonovy články se objevovaly v novinách od počátku dvacátých let.

Všechny své vzrušující zážitky popsal v úspěšných cestopisech, z nichž první, nazvaný Královskou cestou za romantikou (The Royal Road to Romance, 1925), se pro velký úspěch u čtenářů brzy dočkal mnoha dalších vydání a vyšel ve dvaceti jazycích. Neméně úspěšné byly i další Halliburtonovy knihy: Nádherné dobrodružství (The Glorious Adventure, 1927), v němž autor popisoval cestu po stopách Homérových hrdinů, Za novými světy (New Worlds to Conquer, 1929), Létající koberec (The Flying Carpet, 1932), Sedmimílové boty (Seven League Boots, 1935). Velkou zásluhu na uvedení Halliburtona u nás mělo nakladatelství Družstevní práce. Posledním z nesčetných Halliburtonových výstředně vypadajících činů, jímž ve skutečnosti neúnavný, podnikavý a odvážný reportér chtěl přispět k atrakcím světové výstavy v San Francisku, byla výprava, kterou podnikl na džunce Mořský drak v březnu 1939, končící rádiovou zprávou, že se ocitl v tajfunu kdesi uprostřed Tichého oceánu. Dlouho nikdo nechtěl uvěřit, že Richard Halliburton své poslední dobrodružství nedokončil, že v souboji s oceánem podlehl.