Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 25. novembra 2021

HISTÓRIA KOŠÍC PRE BUDÚCNOSŤ MESTA

HISTÓRIA KOŠÍC PRE BUDÚCNOSŤ MESTA
Zásady ochrany pamiatkovej rezervácie

Krajský pamiatkový úrad, Košice, 2005
ISBN 80-89089-42-9

história, architektúra,
132 s., čb a far. fot., slovenčina

tvrdá väzba, veľmi veľký formát
stav: veľmi dobrý

NEPREDAJNÉ

*h-3/4-6zala*

Prvé vydanie príručky s košickými Zásadami ochrany pamiatkovej rezervácie

O súvislostiach:

Azda ani autori publikácie, ktorú beriete do rúk, neplánovali, keď ju pripravovali, aby vyšla presne na 90. výročie od prvého vydania „Katechizmu pamiatkovej starostlivosti“ z r. 1916, ktorý napísal rakúsky knihovník, archivár, mysliteľ Max Dvořák. Táto náhodná (? ) pocta zakladateľovi školy a praxe novodobej a dodnes aktuálnej stredoeurópskej ochrany pamiatok nebude asi taká náhodná. Dvořákova príručka, tak ako tento katechizmus ochrany košickej mestskej rezervácie, sú v princípe určené čo najširšej verejnosti, ktorej predkladajú predovšetkým výpočet morálnych dôvodov a argumentov pre dôslednú, uvážlivú, odborne pripravovanú a najmä spoločnú ochranu kultúrno-historických hodnôt pamiatkového fondu.

O príručke:

Ak hlavným tvorcom pamiatkových hodnôt, koncentrovaných v tejto najrozsiahlejšej a najkompaktnejšie zachovanej mestskej rezervácii na Slovensku, bol po celých sedemsto rokov existencie a rozvoja Košíc človek, tak je to zase on, kto je a môže byť ich hlavným nepriateľom. Jeho ľahostajnosť, nevzdelanosť, vykorenenosť, falošne zameraná ctižiadosť, egoistická ziskuchtivosť, ako aj neriadená túžba po skrášľovaní, neregulovanom modernizovaní, sú dodnes hlavnými nebezpečenstvami, ktoré pamiatkam zo strany ľudí hrozia. Tým však táto príručka venovaná nie je. Má slúžiť najmä všetkým, ktorí majú k svojmu historickému mestu pozitívny vzťah, identifikujú sa s jeho bohatou a rušnou históriou a rôznorodými dokladmi jeho materiálnej i duchovnej kultúry. Príručka poslúži predovšetkým tým, ktorí by sa o východiskách, princípoch a spôsoboch pamiatkovej ochrany komplexu košickej rezervácie chceli z akýchkoľvek dôvodov dozvedieť viac, i tým, ktorým v boji s ľudskou ignoranciou a hlúposťou dochádzajú argumenty. Jej hlavný prínos však vidím najmä vo vytvorení odbornej platformy, ktorá by mala zosúladiť kroky všetkých zástupcov verejnej správy, usmerňujúcich rozvoj historického mesta a rozhodujúcich o podmienkach jeho pamiatkovej ochrany.

O autoroch:

Práca, ktorú držíte v rukách, je prvá svojho druhu na Slovensku. Jej rukopis je rôznorodý, pretože jednotlivé časti spracovali viacerí členovia kolektívu košických pamiatkarov rôznych profesií. Z textov ich príspevkov popri odbornosti a podrobnom poznaní mesta, jeho zástavby, plusov i mínusov, vyžaruje čosi navyše. Je to snaha vidieť otázky pamiatkovej ochrany vo všetkých súvislostiach, zanietenosť, dôslednosť a v neposlednom rade láska k pamiatkovému fondu historických Košíc.

Mgr. Alex Tahy Pamiatková inšpekcia Ministerstva kultúry SR