Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 2. mája 2021

MUNZAR, JAN - MEDARDOVA KÁPĚ

MUNZAR, JAN

MEDARDOVA KÁPĚ
aneb Pranostiky očima meteorologa

Horizont, Praha, 1986
ilustrácie Jiří Slíva
prebal Karel Divina
2. vydanie, 90.000 výtlačkov
40-007-86

pranostiky
240 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný

0,90 €

*kocev**v+t*

Důvěrně jsme si zvykli na ledové muže, Medardovu kápi nebo Martina přijíždějícího na bílém koni. Poetický tvar těchto lidových průpovídek o počasí se díky obrázkům Mikoláše Alše a dílům klasiků naší krásné literatury 19. století považoval za něco věčné platného. Miroslav Horníček si však před časem posteskl, že dnes přijíždí Martin na zabláceném mopedu, sníh padá už jen v pohádkách, a když má nastat jaro, přijde mráz a pomrznou květy. Věda vytlačila pranostiky a příroda se mstí. To je samozřejmě nadsázka, ale svým způsobem též hozená rukavice. Kolik je totiž skutečné pravdy na našich pranostikách? Mají ještě nějaký smysl v době rozhlasových či televizních předpovědí počasí? Pokouším se na to odpovědět touto knížkou. Přináší především nejúplnější sbírku českých povětrnostních pranostík; sestavoval jsem ji ve volných chvílích z nejrůznějších pramenů přes 15 let. Příručka je koncipována jako kalendář tak, že čtenář nemusí jednotlivé pranostiky pracně hledat v kontextu -stačí si jen nalistovat příslušný měsíc nebo den v roce, který ho zajímá, a komentář může klidně přeskočit. Příznivci literatury faktu si však patrně se zájmem přečtou i řadu netradičních výkladů o době vzniku pranostik, jejich hodnocení a souvislostech v těch případech, kdy se to podařilo zjistit. Pranostiky o počasí jsou zajímavé útvary lidové meteorologie, které však provázejí životem i moderního člověka. Tato knížka chce přispět k poznání a porozumění dědictví našich předků a meteorologie vůbec, k odlišení zrna od plev. A jestliže snad některá z vašich oblíbených pranostik ztratí na lesku, nebuďte smutní - dívejte se na ni jako na součást lidové poezie. - Jan Munzar

RNDr. Jan Munzar,, CSc. (* 1941) absolvoval meteorologii na Karlově univerzitě v Praze. Je vědeckým pracovníkem v oboru klimatologie, ve volném čase se zabývá historií a popularizací meteorologie. S jeho původními příspěvky se setkávají již řadu let čtenáři časopisů Věda a život, Lidé a země i rozhlasoví posluchači..