Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 21. apríla 2021

ZAMAROVSKÝ, VOJTECH - ZA SIEDMIMI DIVMI SVETA

ZAMAROVSKÝ, VOJTECH

ZA SIEDMIMI DIVMI SVETA

Mladé letá, Bratislava, 1975
edícia Klub mladých čitateľov
ilustrácie Zdeněk Burian, Otakar Pok
obálka  Ondrej Máriássy
3. doplnené vydanie, 16.500 výtlačkov
66-096-75

história
412 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal poškodený

 PREDANÉ

*home**h-tv-3*

Táto kniha je cestopis, no cestopis nezvyčajného druhu: vedie nás nielen do čarovných krajín medzi Eufratom a Tigridom, na brehoch Níla a po obidvoch stranách modrého Egejského mora, ale predovšetkým do hlbín tisícročí. Do ríš a veľkolepých kultúr, ktoré boli už mŕtve, keď sa zrodil náš kalendár, k výtvorom starovekého umenia a techniky, ktorých sláva dodnes nezanikla  — k „siedmim divom sveta“.

Na našej ceste nás budú sprevádzať nevšední muži: otec dejepisu Hérodotos, otec zemepisu Strabón a ich starovekí druhovia. Ale aj novovekí bádatelia: v Egypte sa k nám pripojí Petrie a Borchardt, ktorí neodhalili nič menšieho ako tajomstvo stavby pyramíd, v Asýrii Botta a Layard, ktorí objavili legendárne mesto Ninive, v Babylonii Koldewey, ktorý vykopal základy Babylonskej veže a visutých záhrad Semiramidiných, v Grécku Curtius, ktorý odkryl tisícročný nános piesku nad športovými poľami Olympie, na Kréte Evans, ktorý vyniesol z bájí Mínóov labyrint... Porozprávajú sa s nami našou rečou, povedia nám všetko, čo chceme vedieť a čo je ináč zakliate v ťažko prístupných vedeckých knihách.

Bude to dobrodružná cesta a autor si na nej nič nevymýšľa: príbehy starovekých cestovateľov i súčasných výskumníkov zmiznutých svetov sú také vzrušujúce, že nemusel popúšťať uzdu fantázii. No napriek všetkým prestreľkám s banditmi, zostupom do priepastí, vypaľovaniam brlohov hyén a hadov, napriek kriminálnym procesom s vylupovačmi kráľovských hrobov a podobným historkám je táto kniha vedecky podložená.

Poslúži nám ako spoľahlivý sprievodca tromi starovekými kultúrami, ktorých dedičstvo žije v nás hlbšie, ako si zvyčajne uvedomujeme.

V knihe je vyše dvesto dokumentárnych fotografií a kresieb. Farebné prílohy s rekonštrukciami „siedmich divov sveta“ namaľoval Zdeněk Burian.
Vojtech Zamarovský (nar. 1919 v Trenčíne) patrí medzi najobľúbenejších autorov našich čitateľov. Jeho knihy vyšli v ČSSR vo viac ako 750 000 výtlačkoch a zo slovenčiny ich preložili do ôsmich jazykov. Píše o histórii i historkách, o prenikaní do dávnych tisícročí a odkrývaní ich tajomstiev, o práci výskumníkov dejín v teréne i v univerzitných študovniach. Nepredkladá však iba fakty: v širokom zábere pútavo, farbisto, dramaticky podáva obraz zaniknutých i dodnes živých kultúr.

Osobitný pôvab knih Vojtecha Zamarovského je v autentickom podaní látky. Do hlbín minulosti sa autor dostal cez hory kníh, prešiel však zároveň všetky popisované kraje a videl ich pamiatky, prezrel si takmer všetky významné múzeá sveta. Je rovnako doma na púšti medzi Eufratom a Tigridom ako pri brehoch Nílu či na ostrovoch Egejského mora. Zúčastňuje sa na archeologických expedíciách a vedeckých sympóziách, je v osobnom styku s poprednými bádateľmi. A o svoje poznatky sa vie s čitateľom podeliť.

Vo vydavateľstve Mladé letá vydal Vojtech Zamarovský dosiaľ sedem kníh: Objavenie Tróje (1962), Za tajomstvom ríše Chetitov  (1963), Na počiatku bol Sumer (1966), Bohovia a hrdinovia antických bájí (1969), Dejiny písané Rímom (1971), Grécky zázrak (1974). „Historický cestopis“ Za siedmimi divmi sveta vydal ako prvotinu roku 1960. Teraz vychádza táto kniha vo vydavateľstve Mladé letá po tretí raz.