Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 26. apríla 2021

HAAS, FELIX - ARCHITEKTURA 20. STOLETÍ

HAAS, FELIX

ARCHITEKTURA 20. STOLETÍ

Státní pedagogické nakladatelství, Praha, 1980
edícia Učebnice pro vysoké školy
obálka Miloslav Fulín
2. vydanie, 14.010 výtlačkov
14-706-80

architektúra
318 s., čb fot., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, dve pečiatky v knihe

PREDANÉ

*lenga2**h-2-1*

Architektura tvoří podstatnou část našeho životního prostředí, v němž bydlíme, pracujeme, vzděláváme se nebo se zotavujeme. Náš zájem upoutává především nová výstavba. Chceme-li ovšem architektuře naší současnosti a blízké budoucnosti porozumět, musíme poznat její historické kořeny, její vývoj i ekonomické, technické a výtvarné problémy. O to se snaží kniha doc. Ing. arch. Felixe Haase, CSc., našeho předního odborníka v oboru světové architektury 19. a 20. století, jíž věnoval četné časopisecké studie i knižní publikace. Autor působí jako docent vývoje architektury na fakultě architektury VUT v Brně.

Haasova kniha nás seznamuje s problematikou architektury 20. století v celé její šíři. Je určena především budoucím učitelům, a proto u čtenáře nepředpokládá předběžné odborné znalosti. V úvodu naznačuje autor obecné otázky architektonické tvorby, předkládá čtenáři základní poznatky o stavebních konstrukcích a o možnostech řešení prostoru, aby poté přikročil k nástinu vývoje architektury v minulém století. Objasňuje pojem historismu, jeho běžnou stavební praxi i dobový vkus tehdejší měšťácké společnosti. Poukazuje však také na nové konstrukční vymoženosti a na myšlenky, které přispěly ke krystalizaci nové architektury. Celou obsáhlou látku člení autor podle architektonických koncepcí do kapitol, které dělí na statě věnované jednotlivým tvůrcům nebo skupinám. V těchto statích uvádí důležité životní údaje, významné architektonické realizace nebo projekty, jejich charakteristiku a teoretické práce s vhodnými výňatky. Kapitoly uzavírají statě obsahující kritické připomínky k dotyčné architektonické koncepci. Autor si všímá — v patřičných proporcích — architektonického dění světového i našeho, československého. Celé dílo zahrnuje látku od secese až po architektonickou tvorbu nejnovější a proudy předznamenávající už architekturu budoucnosti. Text je doprovázen vyobrazeními staveb, resp. půdorysů nebo konstrukčních schémat a portréty čelných představitelů architektury 20. století. Dílo svědčí o autorově vysoké odborné úrovni, která se projevuje v původním zpracování většiny kapitol — některé statě jsou zde našim čtenářům předloženy poprvé, v naprosto soudobém, pokrokovém pojetí, v uceleném, srozumitelném a živém podání látky, ve vyčerpávajícím soupisu odborné literatury, který sám o sobě je cennou pomůckou pro bližší studium soudobé architektury, ve výběru ilustrací a ve vysvětlujících textech k nim.

Čtenářům pomůže orientovat se nejen v současné architektuře, ale v architektuře vůbec; osvojí si z ní nejen poznatky o díle významných architektů našeho století, ale proniknou i do teorie tohoto oboru, a tak získají kritéria k posuzování architektonických děl.