Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 3. apríla 2021

MACEK, JOSEF - ITALSKÁ RENESANCE

MACEK, JOSEF

ITALSKÁ RENESANCE

Nakladatelství československé akademie věd, Praha, 1965
obálka Josef Týfa
1. vydanie, 3.000 výtlačkov
21-091-65

história, umenie
406 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe a na prebale

12,00 €

*trsos**his*

Z pera českého historika vychází poprvé dílo věnované souhrnně italské renesanci. Je to zároveň cenný příspěvek z marxistických pozic k celosvetové diskusi o tomto stále živém tématu. Základní myšlenkou je, že renesance je ve své podstatě protifeudální a vyplynula z krize feudalismu. Teprv během doby se znovu feudalizovala a vyústila v protireformaci. Touto marxistickou koncepcí je dána celá výstavba díla. Autor se nezabývá jen projevy kulturními, ale i sociálními a ekonomickými podmínkami, z nichž italská renesance vyrostla.

J. Macek začíná své dílo rozborem změn ve výrobě jak v městech tak na vesnici, ukazuje, jak rozdílný byl vývoj v jednotlivých částech Itálie. Všímá si obchodu i úlohy peněz ve společenském životě. Sleduje vývoj i strukturu měst, vzrůst sebevědomí měšťanstva, postavení církve a ukazuje na těžké třídní boje, jež probíhaly v souvěké Itálii. Zkoumá vznik signorií a knížectví, které posléze vystřídaly vládu patriciátu ve městech a které se staly středisky renesančního uměleckého života.

V další části knihy se autor zabývá vlastními projevy renesance. V humanismu, jejž chápe jako součást renesance, spatřuje protifeudální ideologii měšťanstva, ne však ještě ideologii buržoazní. Zkoumá humanismus ve vědě a ve slovesném umění a ukazuje, jak humanismus hluboce změnil tradiční názory na společnost a lidský život vůbec. Konečně se autor zabývá i uměním renesance, především zkoumá příčiny jeho úžasného rozkvětu. Mackův sloh je živý a poutavý, protkán zdařile ukázkami souvěkých literárních pramenů. Celé lícení je koncipováno bez poznámkového aparátu, obsáhlá literatura je uvedena na konci díla. Kniha je bohatě ilustrována. Není pochyby, že dílo se setká se zájmem odborníků i s porozuměním širokých vrstev čtenářů.