Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 2. apríla 2021

ĽUDOVÉ STAVITEĽSTVO A BÝVANIE NA SLOVENSKU

ĽUDOVÉ STAVITEĽSTVO A BÝVANIE NA SLOVENSKU
Sborník štúdií

Vydavateľstvo Slovesnkej akadémie vied, Bratislava, 1963
edícia Práce Národopisného ústavu Slovenskej akadémie vied (12)
obálka Vladimír Janský
1. vydanie, 800 výtlačkov

história, architektúra, umenie, folklór
296 s., 136 čb obr., slovenčina, čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, pečiatky v knihe a na prebale, prebal ošúchaný

PREDANÉ

*trsos**h-2-3*

Jedným z problémov, ktorému sa venujú pracovníci národopisu, je aj problém a otázky slovenského ľudového staviteľstva a bývania. Týmto otázkam venovali aj monotematické číslo Slovenského národopisu r. 1960 (č. 3). Už vtedy načrtli okolnosti, za akých teraz na Slovensku vzniká nové ľudové bývanie a vyrastá nová bytová kultúra aj na slovenských dedinách. Súčasne sa tu objasňovali hľadiská, z ktorých k týmto otázkam pristupuje naša národopisná veda. Zdôraznila sa potreba skúmať tento problém komplexne, to znamená, skúmať aj staré formy a stavebné techniky, ktoré súvisia jednak s prípravou stavebného materiálu a jednak so samým technickým procesom pri stavbe domu a jeho zariaďovaní. Všetky tieto zložky treba skúmať v ich historickom vývoji až po dnešné časy, keďže ľudové staviteľstvo je vzácnym dokladom schopnosti nášho ľudu využívať a stvárňovať stavebný materiál, ktorý mu poskytuje okolitá príroda, zariaďovať si svoje príbytky účelne a esteticky.

Za súčinnosti týchto komponentov vznikol v procese historického vývinu a zodpovedne hospodárskemu a sociálnemu postaveniu svojho tvorcu ľudový dom na Slovensku, ktorý má značný kultúrnohistorický význam a svoju etnickú špecifikáciu. Je teda rovnako historickým dokladom, ako aj prejavom etnicity a národnej kultúry. Práve preto ho treba dôkladne skúmať a podrobne opísať.

Pokrokové zložky nášho ľudového staviteľstva môže využiť a použiť aj naše socialistické staviteľstvo. Môže čerpať z fondov ľudovej technológie a výtvarného prejavu a použiť pri súčasnej výstavbe našej dediny z ľudového staviteľstva všetko, čo má skutočnú a progresívnu hodnotu. Najmä pri riešení budúcich dedinských sídlisk a obydlí môžu sa dobre uplatniť aj prvky regionálnych zvláštností a špecifík, pravda, technicky prehodnotené a výtvarne náležite zvládnuté.

Sborník Ľudové staviteľstvo a bývanie na Slovensku chce byť príspevkom k realizovaniu plánu socialistických sídlisk na našich dedinách. Obsahuje Štúdie o výtvarnom prejave na ľudovom dome, o otázkach historického vývinu ľudového staviteľstva súčasne s dokladmi o vznikaní nových zložiek v terajšom ľudovom dome a bytovom interiéri.


OBSAH

Ján Mjartan - Úvod

Vilém Pražák - K problematice malby srubových domů v Čičmanech. (Recenzovala dr. S. Kovačevičová)

Ján Mjartán -  Posledné sochové domy na južnom Slovensku. (Recenzovala dr. R. Filová)

Soňa Švecová - Malomestské a mestské formy ľudového staviteľstva na západnom Slovensku. (Recenzoval S. Mruškovič). . . .

Alena Plessingerová - Vývoj lidového interiéru a bydlení ve slovenských dědinách pod Javorníky. (Recenzoval dr. A. Pranda).

Stefan Mruškovič - K niektorým problémom vývoja ľudového domu a bývania v oblasti Záhorskej nížiny. (Recenzovala S. Sevcová).