Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 30. apríla 2021

MALAMUD, BERNARD - SPRÁVKAŘ

MALAMUD, BERNARD

SPRÁVKAŘ
(The Fixer)

Odeon, Praha, 1985 
edícia Soudobá světová próza (389)
preklad Zuzana Mayerová
doslov Miroslav Jindra
obálka Miloslav Fulín
1. vydanie, 15.000 výtlačkov
01-113-85

literatúra americká, beletria, román
316 s., čeština

tvrdý väzba s prebalom
stav: dobrý

DAROVANÉ

*home**h-tv-3*

Poté, co ho opustila žena, venkovský správkař Jakov Bok odchází ze štetlu do Kyjeva, aby tam hledal práci, vzdělání a začal nový život. Smůla ho pronásleduje i ve městě: je obviněn z rituální vraždy dvanáctiletého křesťanského chlapce a uvězněn.

Příběh, který čerpá ze skutečné události (proces s Mendelem Beilisem v letech 1911—1913), posloužil americkému prozaikovi jako východisko k obecným úvahám o základních životních hodnotách; zajímá ho především, zda v člověku existuje přirozený smysl pro pravdu a spravedlnost. Zatímco chudý řemeslník Jakov čeká na obžalobu a posléze proces, vystaven nejednomu nátlaku a křivdám, rekapituluje svůj život; vnitřně uzrává a přehodnocuje své vztahy k okolí, ať k ženě, k tchánovi anebo k spolutrpícím ve vězení. V parabole, promlouvající o zhoubnosti rasové nesnášenlivosti a diskriminace i o očistné síle utrpení, díky němuž izolovaný jedinec dospívá k vědomí širší lidské sounáležitosti, ba k myšlenkám o nutnosti společensky se angažovat, se osobitým způsobem zrcadlí atmosféra Ameriky druhé poloviny šedesátých let. Román byl vydán v četných překladech a v USA získal Pulitzerovu a Národní knižní cenu.

Bernard Malamud (nar. 1914 v New Yorku), patří k celným literárním osobnostem v USA po druhé světové válce. Jeho příběhy — jakési novodobé morality, spojující tradici americké, starší evropské a jidiš literatury — líčí smutné osudy drobných, všedních lidí v moderním světě. Uveřejnil sedm románů: Smolař (The Natural, 1963, česky 1968), Příručí (The Assistant, 1957, č. 1972), Nový život (A New Life, 1961), Správkař (The Fixer, 1966), Nájemnici (The Tenants, 1971), Dubinovy životy (Dubin’s Lives, 1979) a Boží milost (God’s Grace, 1982). Dále vydal pět sbirek povídek: Kouzelná skříňka (The Magic Barrel, 1960), Idioti mají přednost (Idiots First, 1963, č. 1966), povídkový cyklus Fidelmanovy obrazy (Pictures of Fidelman: An Exhibition, 1969), Rembrandtův klobouk (Rembrandt’s Hat, 1973) a profilový svazek Povídky (The Stories of Bernard Malamud, 1983). Za svou tvorbu získal desítku cen a uznáni; byl zvolen členem Národního institutu umění a literatury a Americké akademie věd a umění. Žije střídavě ve Vermontu a v New York City.