Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 26. apríla 2021

AKO TENGEROVIA ZOSTÚPILI NA ZEM

AKO TENGEROVIA ZOSTÚPILI NA ZEM
Buddhistický epos

Knižná dielňa Timotej, Košice, 1998
edícia Entelechia
preklad Marta Kiripolská
obálka Erik Groch
1. vydanie, 350 výtlačkov
ISBN 80-88849-07-1

náboženstvá východné, náboženská literatúra,
96 s., slovenčina

mäkká väzba s prebalom
stav: výborný, nečítaná

PREDANÉ

*kocev**h-2-7*

Kniha Ako zostúpili tengerovia na zem predstavuje ucelený sled príbehov, ktoré na seba logicky nadväzujú, a je zatiaľ jediným podobným dlhším mytologickým textom známym v mongolčine. Podobne ako mongolský folklór všeobecne, aj náš text bol v priebehu svojej existencie ovplyvnený buddhizmom, čo sa na prvý pohľad prejavuje v častých tibetských menách hlavných postáv, ale aj v niektorých buddhistických reáliách a v motívoch z indickej mytológie, prichádzajúcej do Mongolska hlavne s tibetským buddhizmom.

V texte vystupuje dokonca aj sám Buddha Šákjamuni, zakladateľ buddhizmu, avšak jeho podriadenosť bohovi šamanského panteónu Churmastovi poukazuje nielen na starobylosť textu, ale aj na to, že text odolal v neskorších dobách hlbším zásahom a zachoval si v podstate svoju mongolskú podobu, vrátane pomerne silného vplyvu šamanizmu.