Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 3. apríla 2021

SLOVANSKÉ ŠTÚDIE XVI.

SLOVANSKÉ ŠTÚDIE XVI.
Venované 30. výročiu Slovenského národného povstania 

Veda, Bratislava, 1975
prebal Richard Flendrovský
1. vydanie, 1.000 výtlačkov
71-063-75

história, II. svetová vojna,
312 s., slovenčina 

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe

1,30 €

*trsos**his*

Vo vylepšenej novej koncepcii v kvantite i v kvalite vychádza XVI. zborník Ústavu dejín európskych socialistických krajín SAV, pod tradičným názvom Slovanské štúdie, ale s adekvátnejším podtitulom Z dejín a vzťahov socialistických krajín. Slovanské štúdie XVI sú angažovanou publikáciou Vedy, vydavateľstva SAV, zostavenou z tematicky aktuálnych vedeckých príspevkov z dejín medzinárodných vzťahov a internacionálnych súvislostí čs. dejín marxistických historikov z ČSSR i zahraničia, venovanou 30. výročiu Slovenského národného povstania.

V jubilejnej časti popredný čs. historik odboja J. Hrozienčik prináša syntézu doterajšieho vedeckého poznania o medzinárodnom význame jubilejnej epochálnej udalosti našich dejín v práci Internacionálny odkaz Slovenského národného povstania. Medzinárodnú solidaritu v SNP rieši na báze odborného poznania širokého európskeho kontextu súvekého vývinu. Štúdia J. Pivolusku: Ceskoslovensko-sovietska spojenecká zmluva z roku 1943 a slovenský odboj vystihuje komplexnosť historických spoločensko-politických okolností a podmienok pre uzavretie zmluvy a jej význam pre odboj a povojnovú spoluprácu. O niektorých otázkach vojenských príprav SNP v tomto príspevku z vojenskej histórie J. Pivovarči vysvetľuje genézu vzniku Vojenského ústredia a vojenských operačno-taktických príprav povstania v období od apríla 1944 až do augusta 1944. Napokon komparáciu z medzinárodných relácií protifašistického hnutia prináša k jubileu zahraničný príspevok B. Mateeva (Sofia): Predpoklady, fakty a víťazstvo ľudového protifašistického povstania v Bulharsku 9. septembra 1944.

Nová publikácia ÚDESK-SAV prináša tiež výsledky základného výskumu tohto pracoviska za rok 1973. Je tam štúdia D. Kováča: Pokusy o internacionálnu spoluprácu ľavicových síl na troskách habsburskej monarchie (1915—1918). V. Borodovčák v ďalšej práci prináša problémy zo slovensko-poľských vzťahov v druhej polovici 19. storočia. Dosiaľ vedecky plne nezmapovaná problematiku rieši na báze osvedčeného poznania súvekých medzislovanských vzťahov. T. Ivantyšynová píše o názoroch ruských slavianofilov na Slovanov v Rakúsku v 60. rokoch 19. stor. v prípravnej štúdii k väčšej práci. Napokon O. R. Halaga sa zaoberá diaľkovými obchodnými stykmi východoslovenských miest (uhorsko-poľsko-pruské styky) pred Grunwaldom.

Zo zahraničných autorov Ž. Avramovski (Belehrad) sa zaoberá juhoslovansko-nemeckými tajnými rokovaniami r. 1939. K aktuálnym a vyhľadávaným témam súčasnosti v medzinárodnej historiografii prispieva M. Krajčovič prehľadom o vývine a produkcii sovietskej balkanistiky až po súčasnosť. Dotýka sa dejín Juhoslovanov do r. 1918. Aj H. Bunčáková prináša materiál o rumunskej historiografii z rokov 1956—1972 k agrárnej otázke v medzivojnovom období, kým E. Ivaničkoyá publikuje prvý náš prehľad nemeckej historiografickej produkcie k dejinám NDR.

V súlade s medzinárodnými kritériami pre prácu s vedeckou knihou príspevky majú cudzojazyčné resumé; publikácia má viacjazyčný obsah. Táto nová kniha SAV preto zaujme nielen domácu a medzinárodnú odbornú verejnosť, ale aj spoločenskovedných pracovníkov a propagandistov, lebo ďalej rozširuje naše poznávanie dejín proletárskeho internacionalizmu, internacionálnych súvislostí vývoja nášho národa, ako aj medzinárodných a medzislovanských vzťahov v modernom období.

**************************************************************************

I. Štúdie

Jozef Hrozienčik, Internacionálny odkaz Slovenského národného povstania.-Ruské resumé

Ján Pivoluska, Československo-sovietska spojenecká zmluva z roku 1943 a slovenský odboj. Ruské resumé

Ján Piovarči, Niektoré otázky vojenských príprav SNP. Ruské resumé Dušan Kováč, Pokusy o internacionálnu spoluprácu lavicových síl na troskách habsburskej monarchie (1915—1918). Nemecké resumé

Viktor Borodovčák, Národniari o poľskej politike v druhej polovici 19. stor. - Ruské resumé

Tatiana Ivantyšynová, K názorom slavianofilov na postavenie Čechov a Slovákov v Rakúsku v šesťdesiatych rokoch 19. storočia. Ruské resumé.

Ondrej R. Halaga, Krakovské právo skladu a sloboda obchodu v uhorsko-poľsko-pruskej politike pred Grunwaldom. Nemecké resumé

II. Kontakty

Živko Avramovski (Belehrad), Otázka zbrojenia v juhoslovansko-nemeckých vzťahoch roku 1939. Francúzske resumé

Boris Matveev (Sofia), Predpoklady, faktory a víťazstvo ľudového protifašistického povstania 9. septembra 1944 v Bulharsku. Ruské resumé

III. Rozhľady a materiály

Milan Krajčovič, Sovietska historiografia — balkanistika. K dejinám Juhoslovanov do roku 1918. Ruské resumé

Hilda Bunčáková, Agrárna otázka v Rumunsku medzi dvoma vojnami v prácach rumunských historikov. Prehľad literatúry za roky 1956 —1972. Francúzske resumé

Edita Ivaničková, Dejiny Nemeckej demokratickej republiky v prameňoch a literatúre NDR. Nemecké resumé