Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 18. apríla 2021

LEGRAS, J. - PRAKTICKÉ METODY PRO ŘEŠENÍ PARCIÁLNÍCH DIFERENCIÁLNÍCH ROVNIC

LEGRAS, J.

PRAKTICKÉ METODY PRO ŘEŠENÍ PARCIÁLNÍCH DIFERENCIÁLNÍCH ROVNIC
Rovnice vedení tepla - Laplaceova rovnice - Vlnová rovnice
(Techniques de résolution des équations aux dérivées partielles, équation de la chaleur, éqiation de laplace, éqation des ondes)
 
Státní nakladatelství technické literatury, Praha, 1960
edícia Teoretická knižnice inženýra
preklad Vladimír Malý
prebal Metoděj Sychra
1. vydanie, 2.300 výtlačkov

technika
192 s., 8 tab., 75 obr., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, pečiatky v knihe

PREDANÉ

*bib22**tech*

Jedním z nejdůležitějších matematických aparátů, kterého se používá v aplikované matematice, jsou parciální diferenciální rovnice. Tyto rovnice vedou k jednoduchým, ale důležitým problémům, zejména pro fysiku a technické vědy. V literatuře není mnoho publikací, které by se soustavně zabývaly otázkami řešení parciálních diferenciálních rovnic. Je proto záslužnou činností J. Legrase, že v této knize shromáždil nejužívanější metody a popsal techniku řešení parciálních diferenciálních rovnic. Dalším kladem knihy je řada úplně řešených příkladů z fysikální a technické praxe.

První část knihy obsahuje obecný výklad o parciálních diferenciálních rovnicích. V druhé části jsou na rovnici vedení tepla vyloženy dvě důležité metody: metoda separace proměnných a numerická metoda konečných diferencí. Části třetí až pátá pojednávají o Laplaceově rovnici, která je jednou z nejdůležitějších v matematické fysice. Přitom jsou zdůrazněny klasické vlastnosti funkcí komplexní proměnné a jejich souvislost se studovanou rovnicí. Jsou zde metody k efektivnímu řešení daných problémů jak v algebraickém tvaru, tak pomocí numerických schémat. Část šestá uvádí novou metodu pro řešení vlnové rovnice, tzv. metodu charakteristik, a poslední část přináší metody k řešení parciálních diferenciálních rovnic o více neznámých.

Kromě těchto běžných metod uvádí autor také některá speciální schémata, jichž se používá ve zvláštních případech. Aniž se zabývá všemi podrobnostmi těchto složitých schémat, ukazuje jejich význam a strukturu: jde především o metodu analogie, vypracovanou J. Péresem a L. Malavardem, o relaxační metodu rozvinutou Southwellem a o metodu M. Bergerona, aplikovatelnou v problémech hydrauliky.