Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 29. apríla 2021

BERNANOS, GEORGES - DENÍK VENKOVSKÉHO FARÁŘE

BERNANOS, GEORGES

DENÍK VENKOVSKÉHO FARÁŘE
(Journal d´un Curé de Campagne)

Vyšehrad, Praha, 1969
preklad Jan a Václav Čep
ilustrácie a prebal Jiří Šindler
2. vydanie, 25.000 výtlačkov

beletria, román, náboženská literatúra
226 s., čeština 

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

 PREDANÉ

*bruri**belx*

Bernanos je tvůrce z rodu Dostojevského. V Deníku venkovského faráře, románu, který Bernanos ze všech svých děl nejvíc miloval, se prolíná vnitřní osud kněze, skrývajícího pod chatrným zevnějškem hrdinství neobyčejně bohatého duševního života, s osudy jeho farníků, propadlých citové i smyslové modloslužbě. Život faráře, který v sobě nosí hnízdo rakoviny, je spjat s lidmi plnými nedůvěry a lsti, zloby a chamtivosti, s osudy obyvatel venkovského zámečku, kde je hrabě zamilován do guvernantky a hraběnka chová jako svatokrádežnou relikvii památku na zemřelého syna a přímo patologicky nenávidí vlastní dceru. Ve vrcholné scéně románu donutí kněz tuto ženu, sžíranou pomstychtivostí, tváří v tvář zpustošenému, zhudlařenému životu, aby se zřekla sobecké a opovržlivé bolesti. V psychologicky mistrném útoku na hraběnčinu okoralost, nevíru a zlobu vyrve z té ženy jed nenávisti vůči světu i osudu a umožní jí tak smrt s pocitem vnitřního vykoupení. Velké očištění, které je výsledkem duchovního zápasu, jemuž dal v tomto románě Bernanos svrchovaný výraz, staví jeho dílo k několika nejstrmějším výbojům moderní evropské prózy, stejně jako učinilo z Bernanose jednoho z nejvýznamnějších autorů 20. století.